Wat is precies het verschil tussen roos en een droge hoofdhuid?

Hoewel beide witte schilfers met zich mee kunnen brengen, is er wel degelijk een verschil tussen een droge hoofdhuid en roos.

Wanneer het op onze huid aankomt hebben we best wat wensen. Hoog op die wish list staat een glowy en gehydrateerde huid. Waar we niet op hopen is roos of een droge hoofdhuid. Maar daarover gesproken, wat is eigenlijk precies het verschil tussen die twee?

Verschil tussen roos en een droge hoofdhuid

Roos of een droge hoofdhuid die ook schilfert, zijn problemen waar meerdere mensen mee te maken hebben. “Iedereen kan een droge hoofdhuid of roos krijgen”, beaamt haardokter Sophie Emmanuel aan InStyle. En hoewel beide condities witte schilfers met zich meebrengen, verschillen ze wel degelijk van elkaar.

Roos is een veelvoorkomend huidprobleem waarbij de hoofdhuid jeukt en schilfert. Die witte schilfers, die ook op je kleding terecht kunnen komen, zijn vaak dode huidcellen. Iets wat overigens heel normaal is, je huid vernieuwt zich nu eenmaal. Maar als die dode huidcellen door roos worden veroorzaakt is er iets anders aan de hand. Je hebt dan te maken met malassezia, een schimmelsoort die ervoor zorgt dat je meer last hebt van dode huidcellen dan normaal. “Roos wordt vaak veroorzaakt door te veel olie op de hoofdhuid”, weet Emmanuel. “De schilfers zijn dan vaak wat groter en olieachtiger dan schilfers veroorzaakt door een droge hoofdhuid.”

Een droge hoofdhuid heeft overeenkomsten met roos, waaronder irritatie, jeuk en witte schilfers. Bij een droge hoofdhuid wordt dit echter niet veroorzaakt door een schimmel, maar door een gebrek aan hydratatie. “Als je hoofdhuid droog is, zijn schilfers vaak erg fijn en droog”, aldus Emmanuel.

Veroorzakers van een droge hoofdhuid

Een droge hoofdhuid ontstaat dus als de hoofdhuid niet voldoende wordt gehydrateerd of vocht niet goed vasthoudt. Dit kan veroorzaakt worden door koud weer – wat de (hoofd)huid uitdroogt – of door haarverzorgingsproducten met chemische componenten. Zo kan de hoofdhuid uitdrogen als de shampoo een hoge pH-waarde heeft. Ook stress of een gebrek aan de juiste voedingsmiddelen kan hiervoor zorgen.

Met het nuttigen van de juiste vitamine kun je je hoofdhuid gezond houden. Emmanuel raadt aan om te zorgen dat je voldoende vitamine B6, B12 en gezonde vetten, zoals omega 3, eet. “Deze voedingsstoffen zijn een smeermiddel voor ons lichaam en helpen om de hoofdhuid gezond en in balans te houden.” Ook is het altijd belangrijk om voldoende te drinken. Voldoende water helpt om de hoofdhuid te voorzien van vocht. Zorg er ook voor dat je een shampoo gebruikt met kalmerende ingrediënten zoals lavendel, kamille of pepermunt. Masseer ook je hoofdhuid regelmatig met verzorgende oliën, zoals jojobaolie.

Veroorzakers van roos

Het is wat lastiger om vast te stellen waarom iemand last heeft van roos, en vaak ligt het ook wat genuanceerder dan de oorzaken van een droge hoofdhuid. Hieronder sommen we de meest voorkomende boosdoeners op:

Malassezia
Van nature wordt onze hoofdhuid vet gehouden door talg, maar een teveel aan talg kan malassezia veroorzaken. “Wanneer malassezia te snel groeit, verandert de normale vernieuwing van de huidcellen en worden dode huidcellen sneller afgestoten dan normaal en dat resulteert in roos”, vertelt Emmanuel.

Haar onregelmatig wassen
Wasbeurten uitstellen is momenteel helemaal on trend om zo je haar zo gezond mogelijk te houden. Probeer alleen wel regelmatig je haar uit te spoelen. Als je je haar onregelmatig wast, krijgen overtollige dode huidcellen namelijk de kans om zich op te hopen en hierdoor blijven ze op je huid aanwezig. Als de dode huidcellen te lang ophopen, worden ze schilferig en dit kan leiden tot jeuk.

Voeding
“Verminder je inname van slechte vetten, toegevoegde suikers, bewerkt voedsel en melkproducten”, raadt Emmanuel aan. Deze voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je hoofdhuid te veel olie aanmaakt.

Stress en hormonale schommelingen
Hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat mensen die normaal nooit roos hebben, er toch opeens mee te dealen krijgen. Ook stress kan voor hormonale schommelingen zorgen, omdat dan het stresshormoon cortisol toeneemt. “Stresshormonen kunnen de functie van de huidbarrière verstoren en irritatie aan de huid veroorzaken.”

Vaak zijn anti-roosshampoos die je gewoon bij de drogist kunt kopen voldoende om roos te behandelen. Wel raadt Emmanuel aan om een shampoo te gebruiken met een gebalanceerde ph-waarde. “De pH-waarde van de huid ligt tussen de 4.2 en 6.5. Gebruik shampoos binnen dit bereik, zodat je de pH-waarde van de hoofdhuid niet verstoort.”

Bron: InStyle | Beeld: Adobe Stock 

Laatste nieuws