Mascha Feoktistova hekelt wanneer men ‘er maar vanuit gaan dat de vrouw minder gaat werken'

"Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met minder gaan werken als je kinderen krijgt. Helaas zie ik die onafhankelijkheid bij vrouwen nog lang niet altijd terug."

Launch Lunch Net5-realityserie Goud Zuid

Wanneer het op vrouwelijke onafhankelijkheid aankomt, heeft vlogster Mascha Feoktistova een duidelijke mening. En zeker nu ze zelf een dochter heeft, vindt ze het belangrijk om aan haar mee te geven dat een vrouw nooit afhankelijk moet worden van haar partner.

(Financiële) onafhankelijkheid

"Ik ben echt een feminist en heel erg opgevoed met zelfstandigheid", zo deelt Mascha in haar nieuwste column in Grazia. Haar ouders gingen uit elkaar toen ze acht was. Ze groeide op met een moeder die altijd benadrukte dat ze voor zichzelf moet kunnen zorgen. "Zelf rond kunnen komen en nooit afhankelijk worden van een man. (...) Zeker nu ik zelf een dochter heb, vind ik die boodschap des te belangrijker.”

“Wist je dat nergens binnen de EU zoveel vrouwen parttime werken als in Nederland?", vervolgt Mascha. "Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met minder gaan werken als je kinderen krijgt. Helaas zie ik die onafhankelijkheid bij vrouwen nog lang niet altijd terug." De vlogster vervolgt dat ze het idee heeft dat veel mensen vasthouden aan het idee dat het goed is als de man meer verdient. "En dat jij dus maar lekker part-time moet gaan werken als er kinderen komen.”

Minder werken

Natuurlijk nam Mascha ook haar eigen werktijden onder de loep toen ze haar dochter Mila kreeg. Zestig uur per week werken vond ze toen ook te veel worden, maar ze wilde genoeg blijven werken (en dus verdienen) om financieel onafhankelijk te blijven. "Je weet nooit wat er gebeurt, zoveel stellen gaan in deze tijd uit elkaar. Dan wil je toch zeker wel een plan hebben? Ik ben allergisch voor stellen die er maar vanuit gaan dat de vrouw minder gaat werken."

Mascha deelt in haar column dat die vanzelfsprekendheid er nooit bij haar en haar man Gregor is geweest. Sterker nog: toen Mila net was geboren was hij juist meer bij hun dochtertje. "Ook dat vonden mensen dan weer gek, dan vroegen ze: ‘En wat voor werk doet hij dan?’"

Mascha merkt in haar omgeving dat andere vrouwen met een goede carrière het heel normaal vinden dat hun partner meer thuis is met de kinderen. Volgens de ondernemer is het vooral de maatschappij die daar nog altijd iets van vindt. Ook in 2023. Ze hoopt dan ook dat we elkaar minder zullen veroordelen. “Wij vrouwen mogen elkaar daar wel wat meer in steunen en niet meteen een oordeel klaar hebben. Want er is niks ergers dan te horen ‘dat je niet genoeg tijd hebt voor je kind’ of ‘een slechte moeder bent’.

De volledige column van Mascha lees je in de nieuwste Grazia. Nu in de winkel! 

Bron: Grazia | Beeld: NL Beeld