Hongerig in Hongarije: vijf culinaire events om de authentieke Hongaarse keuken te ervaren

De Hongaren maken onder andere heerlijke wijnen en smakelijke worsten.

Roep Hongarije en menig millennial roept meteen Sziget. Of, iets minder festival-esque, het Balatonmeer. Maar in Hongarije heb je veel meer dan dat. Wij zetten vijf culinaire events op een rij die je deze herfst niet wilt missen in het Centraal-Europese land.

Culinaire parel

In Hongarije kun je ontzettend veel bekijken. Alleen al in Boedapest vermaak je je dagen met het bezoeken van badhuizen, koffiehuizen, de Matthiaskerk, het parlementsgebouw, de kettingbrug en de markthal. Maar als één ding het land nog meer de moeite waard maakt is het wel de lokale keuken. In de hoofdstad kom je geweldige restaurants tegen, maar het culinaire karakter van het land is overal voelbaar (en proefbaar). Elke regio heeft z'n eigen specialiteit en met name in de herfst kun je de smaakpapillen strelen tijdens culinaire evenementen.

Het Balaton Wine & Gourmet festival

Gek op wijn en diners bereid door sterrenchefs? Dan zit je eind september goed in Veszprém. Daar vindt 21 tot en met 24 september het Balaton Wine & Gourmet Festival plaats. Dit is het grootste gastronomische event van de Veszprém-Balaton 2023 European Capital of Culture-evenementreeks. Het doel van dit project is om van de Hongaarse stad Veszprém het nieuwe culturele centrum van Europa te maken. Het Balaton Wine & Gourmet Festival wordt te midden van de betoverende Vezprém-vallei georganiseerd, één van de mooiste locaties van het land. Bezoekers kunnen deelnemen aan wijnproeverijen, professionele workshops en exclusieve diners met Michelin-sterrenchefs.

Wanneer: Donderdag 21 september tot en met zondag 24 september 2023.

Waar: Veszprém, Hongarije.

De Oogstdagen van Tokaj-Hegyalja

Het Hongaarse wijngebied Tokaj-Hegyalja pronkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO, dus dan weet je: daar maken ze goede wijnen. In 1932 werd in Tokaj – een regio die vooral bekend staat om zijn wijnen – voor het eerst de oogstdagen gevierd en vorig jaar vond alweer de 90ste verjaardag van de traditionele Tokaj-oogstdagen plaats. Dit jaar vinden de Oogstdagen plaats van 6 tot en met 8 oktober. Tijdens dit evenement wil de organisatie extra aandacht schenken aan deze culturele tradities en de waarden van het werelderfgoed in Tokaj.

Wanneer: Vrijdag 6 oktober tot en met zondag 8 oktober.

Waar: Tokaj, Hongarije.

Het Hollókő Oogstfeest

Ook het bezoeken waard: het Hollókő Oogstfeest plaats. Op 7 oktober keert het traditionele evenement terug en jaarlijks trekken dorpsbewoners en toeristen naar het oogstfeest. Hier kunnen bezoekers meer leren over verschillende technieken om druiven te persen, en uiteraard kan men er het versgeperste sap proeven. Ook kan er gedanst worden! Elk jaar betreden folkloristische dansgroepen en traditionele performers het podium, maar het optreden dat voor het meeste bekijks zorgt is de Oogstparade die begeleid wordt door volksdansers, vaandelzwaaiers en paardenkoetsen.

Wanneer: Zaterdag 7 oktober.

Waar: Hollókő, Hongarije.

Het Villány Rode Wijnfestival

Hoewel ze in Villány ook wel witte wijnen maken, staat het vooral bekend als een rode wijn-regio. Sterker nog, Villány wordt ook wel de wijncapitool van Hongarije genoemd. Begin oktober vindt hier dan ook het Villány Red Wine Festival plaats. Dit is het grootste gastronomische evenement in deze wijnstreek. Wijn is de grote trots van de stad en tijdens het event wordt de eeuwenoude wijncultuur uitgebreid gevierd. Drie dagen lang worden er overal in Villány evenementen georganiseerd, zoals muzikale optredens en een oogstparade als eerbetoon aan het culturele erfgoed van de stad. Naast deze hoogtepunten, worden de bezoekers ook getrakteerd op de allerbeste producten die de streek te bieden heeft.

Wanneer: Vrijdag 6 oktober tot en met zondag 8 oktober.

Waar: Villány, Hongarije.

Het Csabai Worstfestival

Het Csabai Worstfestival is een van de grootste en meest geliefde gastronomische evenementen in Hongarije. De ster van dit evenement is de uit Békéscaba afkomstige Hongaarse Csabai worst. Deze culinaire delicatesse is een Hungarikum. Dit een verzamelterm voor typische Hongaarse topproducten die door de Europese Unie beschermd worden met een geografische oorsprongsaanduiding. Gedurende het Worstfestival vertellen ze je graag meer over de veelzijdigheid van de Csabai worst (en uiteraard laten ze je 'm er ook proeven).

Wanneer: donderdag 19 oktober tot en met zondag 22 oktober.

Waar: Békéscsaba, Hongarije.

Naast de gastronomie kan je in Hongarije uiteraard veel meer ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Hongaarse thermen en kuuroorden, het culturele UNESCO-erfgoed, musea, en de historische kastelen? Voor meer inspiratie over het toeristische aanbod in Hongarije kan je hier een kijkje nemen.