Miljuschka Witzenhausen: ‘Heel lang dacht ik dat ik ge­lukkig zou zijn als ik maatje nul had’

"Als ik wat zwaarder ben, hebben mensen het lef om – soms anoniem – berichtjes te sturen met: het gaat niet zo goed met je hè, je bent zo dik geworden."

Miljuschka Witzenhausen heeft veel prestaties op haar naam staan. Ze presenteerde meerdere programma’s en bracht meerdere kookboeken uit. Gek dat dan juist haar gewicht een van de meest besproken elementen van haar carrière is.

Dun willen zijn

Het was het heroin chique schoonheidsideaal dat z’n hoogtijdagen vierde toen Miljuschka opgroeide. “Dat helpt niet om een gezonde relatie met je lichaam te ontwikkelen”, blikt ze terug op deze periode in gesprek met Beau Monde. “Kate Moss was mijn ideaal, zo dun vond ik heel mooi. Een eetprobleem heb ik nooit gehad, maar ik was wel ontzettend gediscipli­neerd. Ik weet nog dat ik voor een vrij blote fotoshoot twee maanden lang geen koolhydraten heb gegeten, omdat ik een paar kilo wilde afvallen. Maar toen ik het eindresultaat zag, schrok ik van mezelf. Ik heb een brede bot­structuur en een gespierd lichaam, dus alles raakt uit verhouding zodra ik te veel gewicht verlies. Je zag overal botten en ribben.

Het resultaat zorgde ervoor dat Miljuschka het roer omgooide. “Vanaf dat moment verbood ik mezelf om nog langer zo streng voor mezelf te zijn.” Ze vervolgt dat het nog best lastig was om die nieuwe mindset na te leven. Het ging naar eigen zeggen met vallen en opstaan. “Heel lang dacht ik dat ik ge­lukkig zou zijn als ik maatje nul had. Maar toen ik eenmaal in de allerklein­ste maatjes paste, deed dat niets voor me. Je laat je leven beheersen door de weegschaal, maar waarvoor eigenlijk? Dat vind ik het niet waard, want ik hou gewoon echt van eten. Ik hou meer van eten dan van dun zijn, haha.”

Stekende berichten

Wie Miljuschka volgt op Instagram weet dat de tv-kok nu goed in haar vel zit. Dat ze niet zoveel meer geeft om schoonheidsidealen houdt een handjevol mensen echter niet tegen om haar berichten te sturen over haar figuur. “Ik lijk de laatste tijd weer meer berichten te krijgen in de trant van: zou je niet eens gaan afvallen, hou op met eten. Als ik wat zwaarder ben, hebben mensen het lef om – soms anoniem – berichtjes te sturen met: het gaat niet zo goed met je hè, je bent zo dik geworden.”

“Waarom zou je zoiets in vredesnaam zeggen?”, vraagt ze zich hardop af. “Zulke berichten steken me, maar ik kan het parkeren. Het zegt meer over de persoon die het typt dan over mij, dus ik heb geen zin om daar energie in te steken.”

Meer lezen? In de allernieuwste Beau Monde lees je meer over Miljuschka’s interview en vertellen ook presentatrice Evelien de Bruijn en interieurontwerper Monique des Bouvrie over hun relatie met hun lichaam. Nu in de winkel! 

Bron: Beau Monde | Beeld: NL Beeld 

Laatste nieuws