Aan deze begrippen in vacatureteksten ergeren we ons het meest

Voel jij affiniteit met een bedrijf wanneer ze laten weten dat ze op zoek zijn naar 'een creatieve duizendpoot die geen negen-tot-vijf mentaliteit' heeft?

Met een sollicitatiebrief proberen we een goede indruk te maken op een hopelijk toekomstige werkgever. Andersom probeert een werkgever in principe hetzelfde te doen met een vacaturetekst – al zouden ze er in dat geval goed aan doen om de volgende begrippen er niet in op te nemen.

Vacatureteksten vol jeukwoorden

Zo nu en dan horen we een woord voorbijkomen waarvan we spontaan jeuk krijgen. Slipje is een jeukwoord van velen, en van ‘in je kracht staan’ krijgt menigeen ook de rillingen. Deze woorden worden gelukkig niet vaak vergezeld door andere jeukwoorden. Vacatureteksten daarentegen staan bol van de jeukwoorden en -begrippen, zo blijkt uit onderzoek van taalplatform Preply.

Volgens cijfers van het CBS dealt 75 procent van de bedrijven in Nederland met een personeelstekort. Voor taalplatform Preply was dat reden genoeg om eens in de vacatureteksten te duiken – immers moeten werkgevers met deze teksten nieuw personeel aantrekken. Hiervoor analyseerde het platform alle openstaande vacatures op Indeed.nl. Op het moment van het onderzoek ging dat om wel 431.796 vacatures. Aan 1.003 Nederlanders uit verschillende leeftijdsgroepen vroegen de onderzoekers vervolgens wat ze de ergste jeukwoorden vonden in de vacatures.

De ergste

Het ergste jeukwoord in vacatureteksten is volgens Preply ‘Geen negen-tot-vijf mentaliteit‘ hebben. 39 procent van alle deelnemers gaf aan dat ze dit het stomste begrip vonden. Ze noemden het clichématig en irritant. Met name mensen uit de leeftijdscategorie 45 tot 54 vonden het een ergerlijk begrip. Op de tweede plek eindigde de term ‘carrièretijger‘. 35 procent van de respondenten vond dit een jeukwoord, gevolgd door ‘Work hard, play hard‘ – dit begrip was volgens 29 procent van de respondenten erg irritant.

Benieuwd welke woorden en begrippen het nog meer schopten tot de top 20? Hieronder een overzicht.

  1. Geen 9-5 mentaliteit (39 procent)
  2. Carrièretijger (35 procent)
  3. Work hard, play hard (29 procent)
  4. Teamplayer (28 procent)
  5. Marktconform salaris (27 procent)
  6. Outside the box denken (26 procent)
  7. Hands-on mentaliteit (26 procent)
  8. Stressbestendig (25 procent)
  9. Spin in het web (25 procent)
  10. Duizendpoot (25 procent)
  11. Flexibel (24 procent)
  12. In je DNA (24 procent)
  13. Beste paard van stal (24 procent)
  14. Neusje van de zalm (24 procent)
  15. Olifantenhuid (22 procent)
  16. Koele kikker (22 procent)
  17. Alleskunner (22 procent)
  18. Meerdere ballen hooghouden (22 procent)
  19. Uit je comfortzone (22 procent)
  20. Echte aanpakker (21 procent)

Bron: Preply | Beeld: Liz Summer (Pexels) 

Laatste nieuws