Onderzoek wijst uit: dit is de beste playlist voor tijdens je cardio workout

Deze met zorg uitgekozen nummers tillen je workout naar een hoger niveau.

Je muziekkeuze is iets heel persoonlijks; wat je graag luistert tijdens je workout, moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Toch vertelt de wetenschap ons iets anders. Dít zou namelijk de beste playlist voor een productieve cardio workout zijn.

Onderzoek naar muziek tijdens cardio

De muziek waar je naar luistert tijdens het sporten kan een belangrijke motivator zijn. Als we voor onszelf spreken, gaan we vaak net even een tandje harder bij het luisteren van het juiste nummer. Goed nieuws: uit een onderzoek in opdracht van Total Shape is gebleken welke eenentwintig nummers het meest geschikt zijn om mensen te helpen excelleren tijdens hun cardiotraining.

Voor de studie onderzochten onderzoekers de audiokenmerken van alle nummers die afgelopen zomer op de wereldwijde Spotify-hitlijsten stonden, waarbij ze specifiek keken naar dansbaarheid, energie, stabiliteit en beats per minuut (BPM). Het resultaat? Een afspeellijst van een uur, boordevol energieke nummers met een "sterke, regelmatige, ononderbroken beat met de juiste BPM", aldus het rapport.

De ultieme playlist

De afspeellijst is ontworpen voor mensen die cardio-oefeningen doen zoals bijvoorbeeld hardlopen, fietsen of roeien. Behalve het feit dat de playlist je training leuker maakt, zegt het onderzoek dat als je geen muziek draait met een wetenschappelijk goedgekeurde BPM, je misschien niet je volledige potentieel bereikt. “Je haalt niet het maximale uit je hardloopsessie terwijl je naar ballades luistert'', vertelt een woordvoerder van Total Shape. Ze stelt: "Hier komt dus de 120-135 BPM factor om de hoek kijken, die het relatief snelle ritme van een nummer weerspiegelt en je helpt een constante, middelhoge beat aan te houden."

Omdat de stabiliteit van de muziek zo'n belangrijke factor is, hebben onderzoekers bij het samenstellen van de playlist daar ook rekening mee gehouden. Storende pauzes tussen de nummers kunnen je training namelijk al onderbreken. "We hebben de nummers op BPM samengesteld, zodat de overgang tussen de nummers zo soepel mogelijk verloopt", legt ze uit.

Heb je de playlist opgeslagen voor je volgende workout sessie? Hardloopschoenen aan, oortjes in!

Bron: Bodyandsoul, Spotify | Beeld: Adobe Stock