Van uitrusten in het openbaar vervoer tot je beter kunnen concentreren in een vol kantoor: koptelefoons met noise-cancelling zijn een essentieel onderdeel geworden van ons drukke alledaagse bestaan. Maar is het eigenlijk wel zo gezond? Dit zeggen deskundigen erover.
Noise-cancelling
Het is tegenwoordig lastig om iemand te vinden die niet over een koptelefoon of oortjes met noise-cancelling beschikt. Maar kan deze 'obsessie' met het buitensluiten van de wereld om ons heen eigenlijk ook te ver gaan? Hoewel er veel voordelen zitten aan het terugdringen van de hoeveelheid geluid die onze oren binnendringt, zijn sommige deskundigen van mening dat urenlang zonder omgevingsgeluid een negatief effect kan hebben.
Hoeveel geluid kunnen onze oren aan?
Onze oren zijn in principe uitgerust om een verscheidenheid aan geluiden en volumes te verwerken, maar de moderne wereld is een nogal luidruchtige plek. Het is die constante blootstelling die een negatieve impact kan hebben; langdurige blootstelling aan geluidsoverlast wordt namelijk in verband gebracht met negatieve gevolgen, variërend van hoge bloeddruk tot depressieve symptomen en slaapstoornissen.
Dit komt bovenop het risico op gehoorverlies door lawaai, dat kan ontstaan als we gedurende een langere periode (meestal rond de acht uur) worden blootgesteld aan geluiden van meer dan 85 decibel. Claire Saywell, audioloog bij Bayfields Opticians and Audiologists legt aan Stylist uit: “Deze impact wordt erger naarmate het geluid luider wordt. Een kortere blootstelling aan harde geluiden kan tijdelijke problemen veroorzaken, maar meestal geen schade op de lange termijn.”
Dat betekent volgens de audioloog niet dat het luisteren naar harde geluiden bij een eenmalige gelegenheid geen gevolgen kan hebben. Als je slechts één keer wordt blootgesteld aan hard geluid of naar extreem luide muziek luistert, kan dit je gehoor volgens haar op lange termijn al beïnvloeden.
Hoe gezond is het dragen van een koptelefoon met noise-cancelling?
Nu we weten hoe groot de impact van geluidsoverlast en harde geluiden op ons gehoor is, zouden we kunnen stellen dat noise-cancelling een slimme manier is om ervoor te zorgen dat ons gehoor wordt beschermd. Well: in veel opzichten is dat het geval, maar het heeft ook een aantal nadelen. Laten we beginnen met de pros.
Voordelen
“Koptelefoons met noise-cancelling kunnen gehoorbeschadiging helpen voorkomen”, legt Gordon Harrison, hoofdaudioloog van Specsavers uit. “Dankzij de geluiddempende functie kun je op een lager volume van je muziek genieten, waardoor het risico op mogelijke gehoorbeschadiging wordt verkleind.” Maar wanneer je naar muziek luistert met noise-cancelling en het volume nog steeds hoog is (meer dan 85 decibel), loop je natuurlijk nog steeds dat risico.
Als het gaat om gehooraandoeningen zoals tinnitus, kan het mogelijk ook enige verlichting bieden. "De geluiddempende eigenschappen kunnen het oor beschermen tegen neurale schade, wat van pas komt als je aan tinnitus lijdt", zegt Harrison. "Ze kunnen helpen om het geluid effectief te dempen, wat vooral handig is als je in een luide omgeving bent of naar dreunende muziek luistert."
De meeste hoorexperts zijn van mening dat hoofdtelefoons met noise-cancelling een veilige en effectieve manier zijn om gehoorverlies te helpen voorkomen – vooral omdat gebruikers hiermee dus op een veel lager volume naar muziek en geluiden kunnen luisteren.
Nadelen
Afgezien van de gezondheid van je gehoor, is het wel een goed idee om jezelf gedurende de dag een paar pauzes te gunnen van de geliefde noise-cancelling. Na het vele thuiswerken tijdens corona vinden veel mensen het moeilijk om zich op kantoor te concentreren zonder deze fijne functie. Iets dat helemaal niet zo gek is, als je je beseft dat uit onderzoek is gebleken dat kantoorgeluid fysiologische stress kan veroorzaken. Gematigd omgevingsgeluid daarentegen, zo rond een decibel of 70 (te vergelijken met het geluid in een koffiebar), zou onze prestaties bij creatieve taken juist weer kunnen verbeteren. Wat dat betreft kun je je koptelefoon dus beter even links laten liggen.
Al met al is het dus prima om je koptelefoon of oortjes met noise-cancelling te dragen als je je even wilt afsluiten van de buitenwereld, zolang je je maar geregeld blijft openstellen voor de drukte en geluiden om je heen. En laten we eerlijk zijn: een praatje met collega's is op z'n tijd ook fijn.
Bron: Stylist | Beeld: NL Beeld