Topvrouw tipt: deze hack maakt je werkdag een stuk productiever

Het vergt een flink staaltje tijdmanagement.

Soms zitten er simpelweg te weinig uren in een werkdag. En wanneer we met deadlines werken, is het helemaal een crime om alles op tijd gedaan te krijgen. Een topvrouw bij een van de machtigste bedrijven van Wall Street – én moeder van vijf kinderen – deelt haar geheim om haar dag zo productief mogelijk te maken.

Een gezonde balans tussen werk en privé

Shekhinah Bass begon te werken bij Goldman Sachs toen ze nog maar 22 jaar oud was. Ze onthult aan CNBC Make It dat het verbeteren van haar skills op het gebied van tijdmanagement haar heeft geholpen productiever te zijn en een burn-out te voorkomen. Vooral naarmate ze hogerop kwam bij het bedrijf; ze is namelijk niet alleen hoofd strategie bij een van de machtigste bedrijven van Wall Street, maar runt ook nog eens een gezin met vijf kinderen. Een imposante combinatie, waar we best wat van op kunnen steken dus.

“Vroeger was ik jaloers op alle hoge piefen die naar vergaderingen renden en nu ben ik jaloers op mijn jongere zelf; hoe weinig vergaderingen ik destijds in mijn agenda had staan”, vertelt ze. "Je moet de tijd nemen om op te laden en dingen te doen die je leuk vindt", stelt ze. "Er zijn momenten geweest dat ik die ruimte niet heb gecreëerd, en dat kan erg uitputtend zijn. Door die grenzen te stellen, zul je jezelf zien uitblinken." Er is in het bijzonder één tijdmanagement-hack waar de topvrouw bij zweert om een ​​sterke balans tussen werk en privéleven te behouden: namelijk timeboxing.

Timeboxing

De techniek is volgens haar eenvoudig: geef elke taak op je takenlijst een bepaalde hoeveelheid tijd, plan deze in in je agenda en blokkeer vervolgens alle afleidingen terwijl je daarmee bezig bent. Ga door met eraan werken totdat de toegewezen tijd is verstreken, beoordeel je voortgang en ga verder met het volgende item op je takenlijst.

Aan het begin van elke week deelt Shekhinah haar agenda in in verschillende blokken. Voor vergaderingen, taken die geconcentreerd werk vereisen en ook voor pauzes – ook al is het maar 15 minuten om even een kleine wandeling te maken. Ze raadt aan om werk waar je echt flinke concentratie voor nodig hebt te plannen op momenten waarop je het hoogste niveau van focus en energie hebt. Voor haar betekent dit dat ze meestal tussen 8 en 10 uur 's ochtends. "Als mijn hersenen fris zijn en de koffie net is gezet, is dat mijn moment", vertelt ze.

De voordelen van timeboxen

Gewone takenlijsten houden vaak geen rekening met de tijd die je nodig hebt om ze te voltooien. ''Timeboxing daarentegen geeft je een duidelijk plan voor hoe je dag eruit gaat zien, zodat je minder snel op een zijspoor raakt en je je overweldigd voelt door je to-do-list'', zegt Shekhinah.

En dat gegeven komt niet zomaar uit de lucht vallen. Uit een analyse van techbedrijf Filtered blijkt dat van de honderd productiviteit hacks die ze onderzochten, timeboxing het meest effectief is. Ook leiders als voormalig first lady Michelle Obama, oprichter van Virgin Group Richard Branson en voormalig monnik Jay Shetty gebruiken allemaal versies van timeboxing om werk en privé in evenwicht te houden.

Tot slot zegt Shekhinah: “Timeboxing bespaart mij uren tijd op mijn werkdagen, zodat ik meer tijd en rust heb voor mijn gezin. En of je nu kinderen hebt of niet: het creëren van ruimte voor jezelf om op te laden is erg belangrijk, niet alleen voor je carrière, maar ook voor je gemoedsrust.”

Bron: CNBC | Beeld: Pexels