Lastige baas of opdrachtgever? Zo ga je daarmee om

Een aantal handige tips.

Curious african-american woman, carefully listening

Heb jij een baas of opdrachtgever met wie je goed kunt opschieten? Lucky you! Dat is namelijk lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan en met je leidinggevende door één deur te kunnen. Een carrière-expert deelt haar tips.

Lastige opdrachtgevers en bazen

De ene baas mag dan wel een dergelijke titel hebben, maar neemt nooit een initiatief, komt het wel allemaal op jou aan. Weer een ander is behoorlijk druk en weer een andere leidinggevende of opdrachtgever is weer een enorme micromanager. Peggy de Lange van freelance-platform Fiverr weet wel hoe je daar het beste mee omgaat. Zij somt verschillende type lastige bazen op en tipt hoe je het beste met hen kunt samenwerken.

De workaholic

We moeten allemaal regelmatig de schouders eronder zetten om een deadline te halen, maar sommige bazen maken wel héél lange dagen: de workaholic. Deze baas kruipt zelfs in het weekend achter diens laptop en werkt fanatiek door. Lastig bij te benen, deze baas. De oplossing van De Lange? De perfecte balans tussen werk en privé vinden "zodat de twee elkaar niet op een nadelige manier in de weg zitten."

De micromanager

Natuurlijk is het normaal dat een opdrachtgever of leidinggevende af en toe wil checken of alles goed gaat. Iemand die constant élk onderdeel van je werk wil checken, da's echter wat anders. De micromanager kan behoorlijk op je zenuwen werken. "Om samen te werken met een micromanager, moet je proactief zijn", stelt De Lange. "Zelfs voordat ze het vragen, wees ze voor!"

De doelgerichte baas

Truth be told: het is goed om doelen te stelen. Mits het binnen proporties blijft. Het kan daarom erg lastig zijn om samen te werken met een baas die het ene doel na het andere stelt. De Lange stelt voor om je dan alleen te focussen op de doelen die je baas het belangrijkst vindt.

De detailgerichte baas

Het grote geheel is belangrijk, maar er zijn ook genoeg leidinggevenden of opdrachtgevers die details enorm belangrijk vinden. "Om te werken met een baas die geeft om de kleine details, is het belangrijk om nauwkeurig te werken", aldus De Lange. Kijk een presentatie dus een extra keer na om te checken of je geen tikfouten hebt gemaakt of voorzie het van attente en relevante facts.

Het stille type

Het is totaal geen probleem als iemand een wat stillere baas is. Het wordt past lastig als diegene zich behoorlijk op de achtergrond houdt. "Om met een stille baas te werken, moet je zelf om specifieke feedback vragen en leren om te communiceren via e-mail, Slack of andere (digitale) middelen", adviseert De Lange.

Bron: Fiverr | Beeld: Adobe Stock

Carriere
  • Concentrated manager, paying attention to her colleague's explanation