Deze locaties uit iconische videoclips kun je ook zelf bezoeken

Van Taylor Swifts All Too Well tot Lana Del Reys Born to Die.

Er zijn van die videoclips die iedereen – ondanks de komst van Spotify – wel gezien heeft. Prachtige landhuizen, mooi vuurwerk, idyllische omgevingen. Het is niet gek dat mensen zich met regelmaat afvragen waar iets is opgenomen. Daarom op een rijtje: op deze locaties zijn een aantal iconische clips opgenomen.

Cultuur ervaren uit de film

Als we ergens naartoe reizen willen we natuurlijk wat meekrijgen van de cultuur van het desbetreffende land. Maar uit onderzoek in opdracht van Booking.com onder meer dan 42.000 respondenten blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse reizigers juist de cultuur willen ervaren die ze in een film of show hebben gezien. En wij hebben zo'n vermoeden dat ook videoclips hier een rol in spelen. Ben jij benieuwd naar de locatie van een aantal iconische videoclips? Hier komen ze:

All Too Well van Taylor Swift

Hoewel in principe alle nummers van Taylor Swift absolute hits zijn, heeft All Too Well misschien wel een speciaal plekje in het hart van Swifties. Ze won er in ieder geval verscheidene prijzen mee, waaronder die van muziekvideo van het jaar. De video – die ze ook zelf regisseerde – werd opgenomen in het schilderachtige gebied rondom Bedford in de staat New York. Het in Westchester County gelegen gebied telt vele prachtige groene heuvels en idyllische huizen. En het is ook nog eens maar een uurtje rijden van New York city.  Je kunt helaas niet in het huis uit de clip zelf verblijven, maar de makers ervan bouwden ook het ultieme Bedford Post Inn, en daar kun je wél een overnachting boeken.

https://www.youtube.com/watch?v=tollGa3S0o8

Firework van Katy Perry

Net als Taylor Swift heeft ook Katy Perry heel wat prijzen op haar naam staan voor haar muziek. Ook won ze de meest prestigieuze videoclip van het jaar tijdens de MTV VMA’s in 2011 met Firework. In de clip zien we geïsoleerde jongeren die niet langer meer in hun situaties willen zitten en plezier willen hebben. De prachtige video werd opgenomen in Boedapest. De Burcht van Boeda en het Astoria Hotel zijn het middelpunt van de videoclip, en ook de glinsterende Széchenyi-kettingbrug is op de luchtopnames van de stad te zien. En wil je net als Katy vanaf een prachtig balkon genieten van een uitzicht over de stad? Dan moet je in het Danubius Hotel Astoria City Centre zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=QGJuMBdaqIw

Born to Die van Lana Del Rey

De Amerikaanse Lana Del Rey trok naar Frankrijk om daar haar iconische clip voor Born to Die op te nemen. Naar Fontainebleau, om precies te zijn. In het Château dat er ligt, ten zuiden van Parijs, nam ze vervolgens haar video op. Het kasteel was ooit de thuisbasis van Koning Lodewijk XIII en de omgeving is met uitgestrekte bossen prachtig. In de clip kun je de grote kapel, de galerij en het terrein van het paleis goed terugzien - en die kun je ook zelf bewonderen. Château de Fontainebleau staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en met regelmaat worden er privérondleidingen gegeven door het prachtige paleis. Overigens is ook Fontainebleau een leuke stad om te bezoeken: je hebt er vele boetiekjes, bars en restaurants.

https://www.youtube.com/watch?v=Bag1gUxuU0g

Andere filmlocaties

We noemden net al dat een toch best groot deel van de Nederlanders cultuur wil ervaren die ze in films hebben gezien. Naast videoclips waren we daarom ook wel benieuwd wat een aantal iconische locaties uit films zijn. De locatie die in totaal het meest voorkomt in de film is Central Park (onder andere Spider-Man 3, John Wick, The Devil's Hand, Maid in Manhattan) in New York City. Voor Europa geldt dat dat het Trafalgar Square in Londen is. Daarnaast zijn ook de volgende locaties erg populair voor het opnemen van films:

  • Times Square in New York (onder andere The Devil Wears Prada, Spider Man en Taxi Driver werden hier opgenomen);
  • The Waldorf-Astoria in New York (onder andere Catch Me If You Can, Godfather 3 en The Great Gatsby werden hier opgenomen);
  • Williamsburg, een wijk in New York (onder andere School of Rock, John Wick en American Gangster werden hier opgenomen);
  • Venice Beach in Los Angeles (onder andere The Big Lebowski, American Pie en Barbie werden hier opgenomen)
  • Greenwich Village, een wijk in New York (onder andere 13 going on 30, Julie & Julia en I Am Legend werden hier opgenomen);
  • Hollywood Boulevard in Los Angeles (onder andere The Italian Job, Twilight Boulevard en Muppet Movie werden hier opgenomen)

Bron: Booking.com | Beeld: NL Beeld