Blijkbaar dragen we onze laptop bijna allemaal op de verkeerde manier

Wij vertellen hoe het dan wel moet.

Dat we tijdens ons werk op onze houding moeten letten weten we wel. Dat we onze laptop ook op de juiste manier moeten dragen schiet er daarentegen nog weleens bij in – en daardoor doen velen van ons het met regelmaat verkeerd.

Last van rug of polsen

Hoewel de desktop niet helemaal passe is, zijn het voornamelijk laptops die we gebruiken op kantoor. Wel zo handig – je kunt ze makkelijk meenemen naar huis of naar een meeting. En dit mag dan makkelijk gaan, het betekent niet dat het niet z'n tol van je lichaam eist als je 'm verkeerd draagt. Je kunt dan behoorlijk wat last krijgen van je polsen of je rug.

Verkeerd tillen

Ja, het is mogelijk om je notebook verkeerd te tillen. Dit is met name het geval wanneer je een open laptop met je mee wilt nemen en die maar met een hand tilt. "Laptops worden steeds lichter en lichter", vertelt ergonomisch specialist Patrick Maloney aan HuffPost. "Maar toch is dat al snel drie of vier pond aan gewicht dat op je polsen drukt als een soort hefboom." Een paar pond klinkt niet zo serieus, maar het kan een tol eisen van je polsen. Zo weet Maloney dat het kan resulteren in Het syndroom van De Quervain. Wat in principe een soort tendinitis rondom de pols is. Dit kan zorgen voor pijn en stijfheid.

Nu is het heus niet zo erg als jij een opengeklapte laptop een keer met een hand draagt. Doe je dit echter elke werkdag wel een keer of meerdere keren? Dan zijn dat heel wat minuten ballast. Maloney raadt aan om een open laptop toch echt met twee handen te tillen. "Zo verdeel je het gewicht over twee gewrichten in plaats van over een."

Wil jij je laptop echt op de juiste manier van meeting naar meeting dragen? Dan kun je 'm toch echt beter dichtklappen en onder je arm dragen, waarbij de laptop tegen je heup rust.

Verkeerd dragen

Natuurlijk til je een laptop niet alleen binnen de muren van het kantoor. Het apparaat gaat vaak ook mee naar huis. Hoe je de notebook meeneemt in je tas speelt ook een grote rol in het voorkomen van rugproblemen. Het is met name belangrijk dat je niet te veel gewicht met je meezeult. "Over het algemeen zou de inhoud van een rugzak niet meer mogen zijn dan tien procent van het lichaamsgewicht van de persoon die het draagt", adviseert ergonoom Nathaniel Chung. Hij benadrukt dat met name kinderen deze richtlijn niet mogen negeren. Hun groei en ontwikkeling zou hierdoor benadeeld kunnen worden. Weeg jij dus 75 kilo? Dan zou je niet meer moeten tillen dan 7,5 kilo.

Ook een no-go: je laptop in een tote meenemen. Je draagt deze immers aan een schouder. Het is veel beter om het gewicht over twee schouders te verdelen. Maloney wil mensen op het hart drukken om een laptop (en andere zware spullen) echt mee te nemen in een rugzak. "Het is niet de meest stylish optie. Het ziet er minder professioneel uit, maar heel eerlijk: het is echt het beste voor je rug, voor je hele lichaam."

En het spreekt misschien voor zich: maar draag die rugzak dan ook met beide straps op je schouders.

Bron: Huffpost | Beeld: John Diez (pexels)