Last van droge voeten en eelt? Met dit stappenplan los je het op

Zo kun je een droge huid en eeltvorming verminderen én voorkomen.

Young woman with beautiful legs at home

De zomer mag dan voorbij zijn, maar we streven ook tijdens de andere seizoenen van het jaar naar gehydrateerde en poezelige voeten. Wij delen daarom tips hoe jij je voeten gehydrateerd kunt houden en hoe je eeltvorming kunt verminderen.

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega's van Grazia.nl.

Stap 1: Eeltlaag bij je hielen aanpakken

Ken je dat, wil je net die nieuwe sandalen aantrekken, zie je opeens die dikke eeltlaag bij je hielen. Zonde! Al is het ook niet gek dat je juist na de zomermaanden meer eelt krijgt. Door het lopen op schoenen met dunne zolen stimuleer je namelijk de eeltaanmaak. Dat zit zo. Eelt is niet meer dan een verdikking van de opperhuid, oftewel: een opeenstapeling van dode huidcellen. Dit ontstaat door extra wrijving of frictie bij je huid. Je huid kan zich op die plaats niet vernieuwen en daardoor hoopt het zich op. Bij schoenen met een dikkere zool zijn je voeten veilig omrand waardoor ze geen kant op kunnen en er weinig wrijving is.

Overigens is een beetje eelt natuurlijk helemaal niet erg. Sterker nog, het hoort erbij. Eelt beschermt je huid. Maar zodra de laag te dik wordt, je voeten droger aanvoelen en er kloofje ontstaan, kan dit vervelend en zelfs pijnlijk voelen. Slim dus om dat te veel aan eelt regelmatig te verwijderen. Daar kun je natuurlijk voor naar een pedicure, maar je kunt ook een home spa creëren.

Stap 2: neem een voetenbadje

Wil je eelt verwijderen? Maak het eelt eerst zachter door bijvoorbeeld een voetenbad te nemen waarin je een fikse scheut verzorgende badolie doet. Laat je voeten lekker weken terwijl jij relaxt met een boekje of je favo serie. Of knal ze in een voetenbadje met wat citroensap, azijn of baking soda erin, deze werken als zuren waardoor je dode huidcellen al deels loskomen.

Scrub je voeten daarna zacht met een voetenscrub zodat de eeltplekken zachter worden en pak daarna je vijl, puimsteen of eeltrasp erbij. Let bij het vijlen op dat je dit niet te hard doet. Spoel je voeten daarna af en droog ze goed af.

Stap 3: eeltvorming voorkomen

In plaats van eelt verwijderen, is het nog slimmer om eeltvorming te voorkomen. Hoe? Loop op goed schoeisel. En ja: we weten dat je nu aan je moeder of oma moet denken, maar het is wel het belangrijkste wat je kunt doen voor je voeten – zeker als je die eeltlaag vervelend vindt. Smeer je voeten daarnaast regelmatig in met een speciale eeltcrème om je huid soepel te houden.

Kies het liefst voor een voetencrème met ureum. Dit ingrediënt is niet alleen vochtvasthoudend, maar verwijdert ook dode huidcellen. Andere stoffen die helpen met het verminderen van eelt zijn glycol- en melkzuur. Deze zuren verwijderen dode huidcellen en maken je voeten weer lekker zacht en soepel.

Bron: Grazia (tekst Babette Dessing) | Beeld: Adobe Stock