Baum und Pferdgarten-designers Helle & Rikke over stijl, duurzaamheid en carrièretips

"Ons doel is om items te maken die zó lang meegaan, dat je ze een leven lang kunt dragen en daarna aan de volgende generatie kunt doorgeven."

Even een flashback naar Copenhagen Fashion Week, waar Marie Claire sprak met Helle & Rikke, het duo achter het Deense merk Baum und Pferdgarten. Over de typisch Kopenhaagse stijl, duurzaamheid en carrièretips om het te maken in de modewereld.

Kopenhagen heeft een heel herkenbare modestijl. Hoe hebben jullie die zien ontstaan?

Rikke: "Kopenhagen is echt onze stad. Ons kantoor zit in het epicentrum van toeristisch Kopenhagen, dus we hebben van dichtbij gezien hoe de stad steeds populairder is geworden onder toeristen. Door die populariteit is de stad zelfverzekerder geworden, voor zover je dat kunt zeggen over een stad. We weten waar we goed in zijn, wat mensen hier naartoe trekt. Mensen komen hier niet alleen naartoe voor de mooie oude gebouwen, maar ook voor de food scene, voor design, architectuur én mode."

Helle: "Mensen kleden zich hier heel eigen, en heel verschillend. De rode draad is dat stijlen gemixt worden, en dat high end gecombineerd wordt met betaalbaarder, en dat nieuw gecombineerd wordt met vintage. Er is daarin wel een verschil tussen Kopenhagen en de rest van Denemarken, maar ik denk dat dat voor alle grote steden geldt. De stijl in New York is ook niet representatief voor de stijl in de rest van het land."

Hoe zouden jullie de spring/summer 2024 collectie omschrijven?

Rikke: "Het is moeilijk om een collectie in een paar woorden te vatten, maar ik denk dat de woorden 'eclectisch', 'vrouwelijk' en 'klassiekers' altijd van toepassing zijn op onze collecties. Deze collectie heeft Kopenhagen als thema, en de manier waarop toeristen de stad zien. Nyhaven, het koninklijk paleis waar ons kantoor naast zit, de little mermaid. Ik denk dat de collectie vooral easy is; easy to wear, easy to mix, en met een combinatie van verschillende kleuren en patronen."

Hoe kijken jullie als merk naar duurzaamheid?

Helle: "Duurzaamheid omvat zó veel dat het moeilijk is om er alles over te begrijpen. Het is wel iets dat ons heel erg bezighoudt. We doen hard ons best om de lat steeds hoger te leggen, en om hier transparant over te zijn. We pluizen het productieproces van begin tot eind uit, zodat we precies weten waar de materialen vandaan komen, wie de items maakt, en onder welke omstandigheden. Het liefst zouden we alles lokaal in Kopenhagen produceren, maar dat is simpelweg niet mogelijk. Naast de productieketen nemen we ook het kantoor zelf onder de loep, en kijken we naar wat we hier kunnen doen om duurzamer te zijn."

Rikke: "Minder kleding kopen is natuurlijk een grote stap om duurzamer te leven. Maar we zijn een kledingmerk, dus het onderwerp dwingt ons ook om na te denken over onze toekomst als bedrijf. Ons doel is om items te maken die zó lang meegaan, dat je ze een leven lang kunt dragen en daarna aan de volgende generatie kunt doorgeven. Hoe beter de kwaliteit, hoe langer ze meegaan. En we kijken natuurlijk naar hoe we bestaande materialen kunnen hergebruiken, zodat ze langer meegaan."

Baum und Pferdgarten bestaat volgend jaar 25 jaar! Hoe gaan jullie dit vieren?

Helle: "Als je het hebt over duurzaamheid: ons 25-jarig bestaan is ook een goed moment om terug te kijken naar alle voorgaande collecties, en te zien of er designs zijn die een tweede leven kunnen krijgen in het nu. Een moment om het DNA van ons merk te omarmen, en zowel terug te kijken als naar de toekomst van het merk."

Wat zijn jullie favoriete plekjes in Kopenhagen?

Rikke: "Baka d'Bush is een heel cosy restaurant, gerund door drie chefs die alleen vegetarisch koken."

Helle: "En Mangia is een Italiaans restaurant in Vesterbrø dat áltijd goed is."

Wat is jullie beste carrièretip voor jonge vrouwen die het willen maken in de mode-industrie?

Rikke: "Wij zijn allebei opgeleid aan de Danish Design School. Daar werd destijds nog veel gefocust op het vakmanschap achter kleding maken. Wij weten hoe we zelf een blazer moeten maken, hoe we een zakje kunnen creëren, wat het belang is van goede voering. Ik denk dat die kennis waardevol is voor het werk dat we nu doen."

Helle: "En stage lopen! Dat was vroeger in onze tijd geen ding, maar wij werken nu veel met stagiaires van over de hele wereld en met allerlei verschillende achtergronden, en voor ons is dat erg inspirerend. Het is de beste manier om een bedrijf te leren kennen en om ervaring op te doen. Plus: het is daarna een stuk makkelijker om ergens aan de bak te komen."

Interview Emma Berkhout & Marjolein Vermeij | Beeld: Baum und Pferdgarten