Betrokken zijn bij je werk is natuurlijk altijd goed, maar je kan er ook in doorslaan. Ben je gewoon perfectionistisch of kun je jezelf bestempelen als een workaholic? We noemen vijf ongezonde gewoonten die erop kunnen wijzen dat je verslaafd bent aan je werk.
1. Je denkt continu aan je werk
Wanneer je merkt dat je continu met je werk bezig bent, zelfs als je technisch gezien niet aan het werk bent, kan het zijn dat je verslaafd (aan het worden) bent. Je vrije tijd is ervoor om te ontspannen. Je wordt er dan niet voor betaald om aan je werk te denken, dus let it go. Lukt het niet om werkgerelateerde gedachten los te laten, probeer dan eens te mediteren. Op die manier maak je je hoofd helemaal leeg en kun je beter genieten van de tijd die je buiten je werk om besteedt.
2. Alles op werk voelt als een noodgeval
Af en toe wat druk voelen om een bepaalde deadline te halen is niet meer dan normaal. Maar als alles op je werk begint te voelen als een noodgeval, is dat een teken dat je teveel hooi op je vork neemt. “Werkverslaving kan een existentiële poging zijn om van betekenis te zijn", legt psychotherapeut Charlotte Fox Weber aan Stylist uit. "Het gevoel dat je nodig bent en dat alles uit elkaar valt als je vrij neemt, kan een manier zijn om te willen bewijzen dat je ertoe doet.”
3. Je bent continu op zoek naar bevestiging
Workaholics zijn vaak continu op zoek naar positieve feedback. En natuurlijk: iedereen wil af en toe horen dat je het goed doet op je werk. Maar het zoeken naar bevestiging kan ook dwangmatig en obsessief worden. Merk je dat je ervaring van de werkdag afhangt van het al dan niet krijgen van positieve feedback, dan zou het zomaar kunnen dat je werkverslaafd bent.
4. Je pauzeert niet
Terwijl iedereen geniet van een boterham en het klassieke 'wat ga jij dit weekend doen'-gesprek zit jij aan je bureau te zwoegen om die belangrijke taak af te krijgen. Herkenbaar? Dan moeten echt alle alarmbellen afgaan. Dit is een ongezonde gewoonte die erop wijst dat je geen afstand kunt doen van je werk. Probeer te accepteren dat je niet meer kunt doen dan je best. Een pauze heb je bovendien nodig om je hoofd leeg te maken, zodat je daarna weer met positieve energie verder kunt.
5. Je hebt vaak een gevoel van malaise
Als je merkt dat je werk je op wekelijkse of zelfs dagelijkse basis een gevoel van malaise oplevert, is het tijd om bij jezelf na te gaan of je niet werkverslaafd bent. Het is niet oké om je ziek te voelen door je baan. Op lange termijn kan dit zelfs een burn-out veroorzaken. Zorg ervoor dat je op tijd rust neemt wanneer je je niet goed voelt.
Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock