Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten met haarverf

En zo herstel je ze.

Al ben je nog zo goed voorbereid wanneer je je haar gaat verven, de kans dat het misgaat is aanwezig. We zetten de meest gemaakte fouten met haarverf op een rijtje en vertellen je hoe je ze herstelt.

1. Te donker geverfd

Als je iets te fanatiek aan de slag bent gegaan met de haarverf of je een verkeerde kleur hebt gekozen, kan het zijn dat je haar donkerder uitvalt dan je voor ogen had. Als je het zelf gaat verven kun je het beste voor maximaal twee tinten donkerder gaan, anders ziet het er al snel onnatuurlijk uit. Als het kwaad al geschiet is, kun je proberen om je nieuwe haarkleur te vervagen met olijfolie. Masseer dit in je haar en laat het minstens een halfuur intrekken. Het is wel aan te raden om daarna je haar van een flinke dot shampoo te voorzien, tenzij je van een overdreven glowy look houdt. Herhaal dit proces elke wasbeurt tot je de kleur van je kapsel ziet vervagen.

2. Highlights te licht geverfd

Highlights zijn bedoeld om je haar subtiel op te lichten. Ben je iets te enthousiast geweest, dan kunnen de lichte plukken er juist nep uit gaan zien. Helaas is hier niet een directe oplossing voor: je zult toch echt moeten wachten tot de highlights vervagen. In de tussentijd kun je je haar het beste in een knot of vlecht dragen, zodat je er zo weinig mogelijk van ziet.

3. Oranje uitgevallen

Nog zo'n veel voorkomend probleem: haar dat oranje is uitgevallen na het blonderen. Leuk voor Koningsdag, maar de rest van het jaar niet echt om te lachen. Hierbij kunnen we niet vaak genoeg zeggen dat het toch echt verstandiger is om je haar te laten verven bij de kapper, zeker wanneer je van donker naar blond haar wil gaan. De kapper weet precies hoeveel haarverf er nodig is en hoe vaak je haar geverfd moet worden om het gewenste resultaat te bereiken. Ben je toch zelf aan de slag gegaan en hebben je lokken een hoger Pippi Langkous-effect dan je zou willen, dan is zilvershampoo je beste vriend. Als dit niet voldoende werkt kun je het ook nogmaals verven met semi-permanente haarverf. Om nieuwe fouten te voorkomen kun je hiervoor toch echt beter even een bezoekje aan de kapper brengen.

4. Groen uitgevallen

Wanneer je je haar blond verft kan het naast oranje, ook groen uitslaan. Hiervoor is gelukkig een handige oplossing waarvoor je het hoofdingrediënt misschien al wel in je koelkast hebt staan. Niets meer of minder dan ketchup kan de groene gloed namelijk uit je haar verwijderen. Masseer hiervoor een flinke klodder in je haar, pak het in met aluminiumfolie en laat het minimaal een kwartier zitten. Een flinke wasbeurt achteraf is wel aan te raden.

5. Eén kleur gebruikt voor je hele haar

Als je je lokken in één effen kleur wil verven, denk je wellicht dat het logisch is om die ene kleur te gebruiken voor je hele haar. Toch kan dit een ongewenst resultaat opleveren. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je haarpunten donkerder uitvallen dan de rest van je haar, omdat die poreuzer zijn en daardoor de verf sneller opnemen. Om dit te voorkomen kun je ervoor kiezen om de punten een tint lichter te verven. Grote kans dat de kleur overal in je lokken dan alsnog hetzelfde uitvalt.

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Adobe Stock