Denk je over een carrièreswitch? Stel jezelf eerst deze 5 vragen

Een goede voorbereiding is het halve werk.

We hebben allemaal weleens een moment waarop we nadenken over hoe we onze carrière rigoureus anders kunnen aanpakken. Als je eenmaal hebt besloten om een carrièreswitch te maken, is het verleidelijk om er meteen helemaal voor te gaan. Toch is het verstandiger om jezelf eerst deze vijf vragen te stellen.

1. Heb je een carrièreswitch nodig of gewoon een nieuwe baan?

Allereerst is het belangrijk om goed na te denken of het echt een volledige carrièreswitch is die je nodig hebt, of dat een nieuwe baan voldoende is om weer gelukkig te zijn in je werk. “We ontgroeien allemaal op een gegeven moment onze baan, meestal na twee of drie jaar, wanneer we de rol onder de knie hebben, en we niet echt meer leren”, legt carrièrecoach Alice Stapleton aan Stylist uit. “Dit betekent echter niet altijd dat er een hele nieuwe carrière nodig is, misschien alleen maar een verandering van baan. Maar als de gedachte aan een nieuwe functie of een promotie in een soortgelijk vakgebied je angstig maakt, kan een carrièreswitch wel het overwegen waard zijn.”

2. Hoe kun je je nieuwe ideeën testen?

Een carrièreswitch maken is heel spannend. Voordat je in het diepe springt, is het slim om eerst te ’testen’ of jouw verwachtingen van je nieuwe carrière overeenkomen met de werkelijkheid voordat je je huidige baan opzegt. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door stage te lopen of actief onderzoek te doen in de werkomgeving van je toekomstige carrièregebied.

3. Wat houdt je tegen?

Al ben je nog zo enthousiast over je potentiële carrièreswitch, er zijn ongetwijfeld zaken die je doen twijfelen of er tot nu toe van hebben weerhouden om het daadwerkelijk te realiseren. Maak een lijstje van angsten en twijfels die je hebt en ga na wat er kan gebeuren in negatieve zin wanneer je de switch hebt gemaakt. Bedenk goed hoe je ermee omgaat als zaken niet lopen zoals je had gehoopt, zodat je goed voorbereid bent op alle mogelijke situaties.

4. Ben je bereid om de nodige effort te leveren?

“Een carrièreverandering kan tijd kosten en vereist veel nadenken, hard werken, toewijding, veerkracht en vastberadenheid”, legt Stapleton uit. “Je moet bereid zijn om uit je comfortzone te stappen en de moeite te nemen om je denken om te zetten in doen.” Bedenk dus van tevoren goed of je bereid bent om die effort te leveren. Weet je het zeker, dan zal dit het zeker waard zijn.

5. Zul je in de toekomst trots zijn op je carrière?

“Als je nog steeds twijfelt over een carrièreswitch, stel je dan dit eens voor”, stelt Stapleton. “Het is je pensioenfeestje van je huidige carrièrepad. Je denkt terug aan alles wat je hebt bereikt en waaraan je hebt bijgedragen, de impact die je hebt gehad in je carrière. Ben je trots? Was het zinvol? Was het de moeite waard?” Kun je deze vragen niet met een duidelijke ‘ja’ beantwoorden, dan zul je wellicht moeten overwegen of de switch wel de moeite waard is.

Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws