Genomineerd voor de Smart Sustainable Sisley Award: Lisa Bouwmeester

"Alle sieraden worden zo duurzaam mogelijk gemaakt. Ik ben op zoek gegaan naar ateliers die werken met gerecyclede materialen. Ze halen bijvoorbeeld stukjes zilver en goud uit oude laptops en telefoons."

Lisa Bouwmeester (30) startte in 2021 haar eigen duurzame en ethische sieradenmerk Lucid Leah, waarvoor ze werkt met gerecyclede materialen. Klik hier om meer te lezen over Lisa en Lucid Leah.

Lucid Leah is ontstaan… "vanuit een tegenreactie op de snelle en vervuilende textielindustrie. Ik heb Fashion en Textile Technologies gestudeerd en kwam meer en meer tot het besef dat er wel heel veel nieuwe kleding wordt geproduceerd. Hoe goed is dat nu eigenlijk voor mens en milieu, begon ik me steeds meer af te vragen. En: is dit een wereld waarin ik wil werken? Toen tweeënhalf jaar geleden mijn contract bij m’n laatste werkgever niet werd verlengd vanwege corona, besloot ik dat ik mijn eigen bedrijf wilde opzetten. De basis moest zijn dat het duurzaam is, wat voor mij betekent: met respect voor mens, milieu en dieren. Nadat ik een cursus zilversmeden had gevolgd in Indonesië, kwam ik op het idee om in samenwerking met ateliers op Bali mijn eigen sieradenmerk Lucid Leah te starten."

Mijn collecties… "ontwerp ik zelf. Mijn eerste collectie was geïnspireerd op de tuin, omdat ik tijdens corona veel in ons tuintje zat en alles wat ik zag groeien en bloeien nog meer ben gaan waarderen. Alle sieraden worden zo duurzaam mogelijk gemaakt. Ik ben op zoek gegaan naar ateliers die werken met gerecyclede materialen. Ze halen bijvoorbeeld stukjes zilver en goud uit oude laptops en telefoons. Ook wilde ik gerecyclede verpakkingen, zo zijn de verzenddoosjes gemaakt van vers gemaaid gras. En ik vind het belangrijk dat de makers normaal betaald krijgen. Op Bali is het minimumloon echt minimaal, daarom heb ik gezorgd dat de mensen met wie ik werk een eerlijke prijs krijgen. Ik heb niet de makkelijkste weg gekozen, maar ik wilde dit alleen doen als ik er zelf helemaal achter zou staan."

https://www.youtube.com/watch?v=Yv-s_h3YSrk

Alles nieuw kopen… "vind ik niet meer kunnen. 2 augustus was het Earth Overshoot Day, wat betekent dat we toen al door onze voorraden voor het hele jaar heen waren. Terwijl er genoeg materiaal is om te hergebruiken. Zelf gebruik ik geen parels voor mijn sieraden, omdat er heel weinig transparantie is over hoe ze worden gemaakt en duurzame parels eigenlijk niet bestaan. In plaats daarvan werk ik met glaskralen van supermooie kwaliteit, gemaakt van gerecycled glas."

Wil jij meer weten over Lisa en Lucid Leah? Je leest het in de nieuwste Marie Claire. 

Tekst: Jill Waas | Beeld: Martijn Senders