Genomineerd voor de Smart Sustainable Sisley Award: Tessa Overboom en Anne Sonnleitner

"We wilden een afvalvrije winkel starten en uiteindelijk is het een busje geworden."

Tessa Overboom (31) & Anne Sonnleitner (32) begonnen samen Potjes & Deksels: een afvalvrije kruidenier op wielen waarmee ze door ’t land reizen. Ook zijn zij twee van de genomineerden voor de Smart Sustainable Sisley Award 2023/2024.

Potjes & Deksels is ontstaan… "nadat Anne het boek Het zero waste project las. We wilden zelf meer afvalvrij gaan leven, maar dat bleek heel lastig omdat je naar de supermarkt gaat en toch altijd te veel plastic mee naar huis krijgt." Tessa maakte de opmerking dat het haar leuk leek om in de toekomst een afvalvrije winkel te starten. Waarop Anne zei: "Nu is eigenlijk wel het moment". Tijdens haar vakantie bedacht ze het plan voor Potjes & Deksels. "We zijn een stel, dus het is ook een naam met een knipoog. Het is uiteindelijk een mobiel concept geworden, want we zaten in de coronatijd en we gingen niet graag bij winkels naar binnen. Een afvalvrije kruideniersbus in de buitenlucht was perfect qua ventilatie."

Wat we doen… "We rijden op dinsdag routes door Rotterdam en Capelle aan den IJssel, een beetje het idee van de SRV-wagen van vroeger. De rest van de week staan we op markten in de Randstad en één keer per maand in Brabant, waar we zelf vandaan komen. Alles wat we verkopen is plantaardig, van ontbijtgranen tot rijst en pasta, maar ook koffie, thee, peulvruchten, chocola, allesreiniger en wasmiddel. Mensen nemen hun eigen potjes, bakjes of zakjes mee. In eerste instantie dachten we: doen mensen dat wel als ze naar de markt gaan? Maar ze doen het zeker, en het grappige is dat je ze al aan hoort komen lopen met hun rammelende tasjes. Ook belangrijk: onze bus rijdt op bio-CNG, gas dat niet uit de grond komt, maar wordt gemaakt van slib en restafval. Dit scheelt 80 tot 90 procent CO2-uitstoot."

https://www.youtube.com/watch?v=nu4HgCCOinA

De afvalberg verkleinen… |Dat vinden we heel belangrijk. Alleen in Nederland al produceren we namelijk zo’n vijfhonderd kilo afval per persoon per jaar. Dat is bizar veel! Als je door de supermarkt loopt, zie je nog te veel producten die in plastic verpakt zijn. Ook een plantaardige burger zit dubbel verpakt met plastic eromheen, en daar weer een sticker op. Wij verkopen een plantaardige burgermix, dat is een poeder waar je water aan toevoegt waarmee je heel lekkere veganistische burgers of gehakt maakt."

Wil jij meer weten over Tessa en Anne en Potjes en Deksels? Je leest het in de nieuwste Marie Claire. 

Tekst: Jill Waas | Beeld: Martijn Senders