Genomineerd voor de Smart Sustainable Sisley Award: Annick Mantoua

"Duurzaamheid is voor veel mensen best ingewikkeld en groots, maar wij proberen te kijken naar wat jij en ik vandaag kunnen doen, op kleine schaal."

Annick Mantoua (42) is directeur van De Gezonde Stad, dat als missie heeft om Amsterdam duurzamer en gezonder te maken, samen met bewoners en bedrijven. Klik hier om meer te lezen over Annick en De Gezonde Stad.

Waarom De Gezonde Stad… "omdat ik hier invulling kan geven aan mijn missie voor een meer duurzame en sociale wereld. Ik was al langer sociaal bezig in mijn werk, en ben in mijn vorige baan bij Closing the Loop ook helemaal aangegaan wat betreft duurzaamheid. Mijn roots liggen in Korea en daar zag ik de ontwikkeling van grote dichtbevolkte steden, waar je qua duurzaamheid wel wat mee moet. Ik dacht: hoe leuk zou het zijn om ook iets voor mijn eigen stad Amsterdam te kunnen doen? In deze baan komt alles samen wat ik belangrijk vind."

De stad groener maken… "doen we door onze projecten concreet en tastbaar te maken. We denken en werken heel erg vanuit de bewoners en bedrijven. Duurzaamheid is voor veel mensen best ingewikkeld en groots, maar wij proberen te kijken naar wat jij en ik vandaag kunnen doen, op kleine schaal. We initiëren toegankelijke projecten, van een buurtmoestuin tot een gezamenlijke binnentuin. We hebben ook smaakroutes gelanceerd, zoals de Vega Route en de Suri Route, om mensen kennis te laten maken met de smaken uit de stad. Daarnaast hebben we een Bomen voor Amsterdamprogramma waarin we jaarlijks bomen – gefinancierd door bedrijven – uitdelen aan Amsterdammers, vanuit het idee samen een stadsbos te ontwikkelen. Vorig jaar hadden we een uitdeeldag waar ruim drieduizend mensen uit alle delen van de stad op af kwamen om een boom op te halen."

https://www.youtube.com/watch?v=czHcn4y8q2I

Het meest trots ben ik… "dat ik nieuwe verbindingen zie ontstaan tussen groepen in de stad. Je wilt voorkomen dat alleen de mensen die de tijd en middelen hebben met duurzaamheid bezig kunnen zijn. Ik ben trots dat we een steeds bredere groep weten te bereiken, en dat we dit samen doen met bewoners, vastgoedpartijen, bedrijven en de gemeente. Als ik nu door de stad fiets, kom ik overal groenprojecten tegen waar wij zelf bij betrokken zijn of die ik ken via anderen. Ik word heel blij als ik zie dat mensen geïnspireerd raken en zelf ook initiatieven starten."

Wil jij meer weten over Annick en De Gezonde Stad? Je leest het in de nieuwste Marie Claire. 

Tekst: Jill Waas | Beeld: Martijn Senders