Sea Rangers; ze worden ook wel de boswachters van de zee genoemd. Deze groep mensen zet zich in om de biodiversiteit van de zee te verbeteren, en dat is hard nodig. Wij spraken met Julia Kuipers, die zichzelf sinds mei Sea Ranger mag noemen.
Opleiding tot Sea Ranger
Sea Ranger zijn is nog een relatief nieuw beroep. De zogenoemde Sea Ranger Service werd pas in 2016 opgericht door sociaal ondernemer Wietse van der Werf. Sindsdien sluiten steeds meer jonge mensen zich aan bij de service, een van hen was de 24-jarige Julia. Nadat ze haar bachelor Culturele Antropologie in Nijmegen afrondde, groeide bij haar de wens om meer buiten te zijn. Sea Ranger worden leek haar wel wat. “De duurzame missie van het bedrijf vind ik heel vet; om bij te dragen aan het herstel van het zeelandschap. Dat ik dan met mijn werk iets zou kunnen bijdragen aan de wereld, sprak me heel erg aan.”
En zo kwam Julia terecht bij de speciale Sea Ranger bootcamp. Iedereen tussen de 18 en 29 jaar die Sea Ranger wil worden, leert tijdens deze bootcamp een aantal skills die nodig zijn om Sea Ranger te worden. Daarnaast moet je laten zien dat je over bepaalde vaardigheden beschikt. Zo word je beoordeeld op je fitheid en je karakter. “Tijdens de bootcamp wordt gekeken of je een goede fysieke conditie hebt, en je moet laten zien dat je een team player bent. Op een schip ben je immers samen met je crew in een kleine ruimte, je bent dan afhankelijk van elkaar. Voor je eigen veiligheid en de veiligheid aan boord moet je goed met elkaar kunnen communiceren en sociaal zijn. Het gaat er dus niet om dat je de sterkste of de snelste bent. Het gaat erom wie jij bent als persoon en of jij in het team past. Ik bleek daar gelukkig aan te voldoen.”
Doorsta je de bootcamp met succes? Dan wacht een baan als Sea Ranger je op, en ook dan gaat het leerproces verder. “Je leert als Sea Ranger om te zeilen – zeilervaring is van tevoren niet nodig –, en je leert hoe de machinekamer werkt, hoe je moet navigeren op zee en hoe je zeekaarten leest."
Veelzijdige baan
Nadat Julia de bootcamp voltooide, was zij een van de acht Sea Rangers die er een baan aan overhield. Het werk van een Sea Ranger kan pittig zijn. Zo draai je diensten van veertien dagen. “We werken in verschillende wachten”, legt Julia uit. “We werken twee weken op, twee weken af, en dan werken we in twee teams met twee kapiteins. Er zijn vier verschillende departementen die dan aan je toegewezen kunnen worden; je hebt het navigatiedepartement, de machinekamer, het dek, de projecten en hotel, onder het laatste verstaan we ook de communicatie met wal en verantwoordelijkheid over het hotel, zoals we dat noemen. Dat is alles wat met de binnenkant van het schip te maken heeft, zoals de boodschappen en de bevoorrading."
Elke week wisselen de Sea Rangers van departement, een wacht bestaat dus uit twee departementen. "Krijg jij het navigatiedepartement toegewezen? Dan ben je verantwoordelijk voor de routevoorbereiding. Zouden we dan bijvoorbeeld van Den Helder naar Scheveningen zeilen, dan kijk je naar het weerbericht, breng je de route in kaart en kijk je naar de windrichting en naar welke zeilen daarbij horen. Zou je die week de machinekamer doen, dan ben jij verantwoordelijk voor de machinekamer. Dan check je voor vertrek of de olie op peil is en doe jij alle checks die in de machinekamer uitgevoerd moeten worden. Op deze manier leer je alle verschillende taken kennen en ga je als team ook steeds beter samenwerken – je weet van elkaar wat er moet gebeuren."
Belangrijkste werkzaamheden
Aan boord krijgt Julia te maken met alle facetten van het varen, zoals bijvoorbeeld de vaarregels op zee. En daarnaast voeren ze als Sea Rangers natuurlijk opdrachten uit die ze vanuit de overheid hebben gekregen. Een van de belangrijkste werkzaamheden van Julia en haar collega’s is momenteel het monitoren van wrakken in de zee. “Voor de Nederlandse en Belgische kust liggen heel veel wrakken op de zeebodem. Op de zeebodem, rondom die wrakken, is veel natuur. Er zwemmen veel soorten vissen en er is veel koraal. Wij houden daarom in de gaten of er geen visserij-activiteiten of illegale duikactiviteiten op of rondom de wrakken plaatsvinden. Wij zijn de oren en ogen van zee – als we iets zien gebeuren, rapporteren we dat aan de overheidsinstantie van wie we de opdracht hebben gekregen. Zij pakken het dan verder op.”
Een tweede main focus van dit moment is het herstellen van zeegras in de Oosterschelde, iets wat ook broodnodig is. “In de laatste decennia is er heel veel zeegras verdwenen. Zeegras is eigenlijk een soort gras dat groeit op stukken die tijdens eb droog komen te liggen. Dit plantje heeft een heel positief effect op de biodiversiteit, het helpt tegen kusterosie en zeegras houdt grote hoeveelheden CO2 vast.” Aan de Sea Rangers de taak om het zeegras te herplanten in de Oosterschelde. “Dit jaar hebben we stekjes geoogst uit een soort zeegrasweiland waar het zeegras nog gezond is. We hebben dit aangeplant in de Oosterschelde en we monitoren dit. Verdwijnt het? Groeit het juist bij? Wij zijn er puur voor die uitvoerende taak; metingen uitvoeren en aanplanten. Marinebiologen onderzoeken vervolgens die data. Waardoor zijn de plantjes in eerste instantie verdwenen? Ligt het aan daglicht, de stroming of schelpen?"
Het leukst aan Sea Ranger zijn
Julia werkt mee aan toffe projecten om de zee zo gezond mogelijk te houden en om de biodiversiteit te herstellen. Toch is dat niet wat ze het leukste aan het werk vindt. Dat is het kameraadschap aan boord. “Het teamgevoel aan boord is heel mooi. Je werkt heel nauw met elkaar samen, je woont samen, je zit samen in een soort bubbel afgesloten op een schip. Je raakt beter op elkaar ingespeeld, leert elkaar goed kennen, komt veel over jezelf te weten, en we willen allemaal de wereld een stuk mooier maken, dat vind ik heel mooi en inspirerend."
Lijkt het je ook wel wat om Sea Ranger te worden? Momenteel zijn de rangers hard op zoek naar nieuwe rekruten (18-29 jaar) om zeegras te planten langs de Nederlandse kust. Aanmelden kan tot en met 9 februari via nl.searangers.org/bootcamp
Beeld: Zeevonk Media