Hoe je je kleding het best kunt wassen als je last hebt van eczeem

Wie last heeft van eczeem, kan klachten verergeren als kleding niet op de juiste manier gewassen wordt.

Ginger mature woman playing with kitten while doing housework
Zeker als je last hebt van eczeem wil je tijdens de koudere maanden van het jaar je huid extra goed hydrateren. Maar personen met eczeem weten: dat is maar één van de vele dingen die je moet doen om de houdaandiening niet te verergeren. Zo is het ook belangrijk dat jij je kleding op de juiste manier wast.

Advies van een dermatoloog

Parfum en bepaalde chemicaliën in kleding kunnen de eczeem-gevoelige huid erg irriteren. Het is geen hogere wiskunde om die zaken dus te vermijden. Maar volgens dermatoloog Dr. Jeanine Downie is het ook wijs om verstandig om te gaan met de manier waarop je kleding wast. En Dr. Downie kan het weten, zij behandelt cliënten met eczeem in haar praktijk en ze heeft zelf ook last van de aandoening. De dermatoloog deelt met Well + Good vier zaken waar je op moet letten bij het wassen van je kleding.

Was nieuwe kleding altijd

Je hebt nieuwe kleding gekocht, je bent er helemaal weg van en je wilt die nieuwe items het liefst meteen aantrekken. We get it. Toch kun je daar maar beter nog even mee wachten. In dit geval is geduld namelijk letterlijk een schone zaak. "Je kunt nu eenmaal niet iets zomaar dragen zonder het te wassen", vertelt Dr. Downie. Dit geldt overigens niet alleen voor je kleding, maar ook voor dingen als beddengoed en handdoeken. "Je weet niet welke additieven en chemicaliën nog op de stof zitten."

Gebruik zogenoemde Free & Clear-wasmiddelen

Dr. Downie raadt ook aan om gebruik te maken van wasmiddelen die geen verf en parfum bevatten, die dermatologisch getest zijn en die hyperallergeen zijn, de zogenoemde Free & Clear-wasmiddelen. Zo hoef jij je na het wassen geen zorgen te maken dat er irriterende ingrediënten in je kleding terecht zijn gekomen.

Gebruik geen wasverzachters

Niemand wordt blij van handdoeken die aanvoelen als schuurpapier, maar probeer toch de verleiding te weerstaan om een wasverzachter te gebruiken als je last hebt van eczeem. "Wasverzachters kunnen ervoor zorgen dat je huid gaat jeuken", legt Dr. Downie uit. Gelukkig denkt de dermatoloog niet in problemen, maar in oplossingen. Zo tipt ze dat je een aantal wollen bolletjes – zogenoemde drogerballen – in de droger kunt doen om je kleding zachter te houden.

Maak gebruik van protocollen in de stomerij

Sommige kleding kun je helaas niet zo makkelijk thuis wassen. Breng jij jouw kleding weleens naar de stomerij? Informeer dan of ze bepaalde protocollen hebben voor het wassen. De kans is best aanwezig dat ze er eentje hebben voor mensen met een gevoelige huid, dus maak daar dan dankbaar gebruik van!

Bron: Well & Good | Beeld: Adobe Stock