Waarom het zo goed voor je is om na het eten even te gaan wandelen

En dat hoeft heus geen lange wandeling te zijn.

Black ethnic girl strolling in college college in fall back to school

Zeker wanneer je net iets te veel hebt gegeten, kan het verleidelijk zijn om na het diner op de bank te ploffen. Maar probeer die verleiding te weerstaan en ga een blokje om. Dit kan veel goeds voor je doen!

Na het eten

Sinds de komst van de smartwatch lijkt iedereen ermee bezig te zijn: het behalen van een bepaald aantal stappen per dag. Gelukkig weten we inmiddels dat 10.000 stappen per dag echt niet het uitgangspunt is, maar feit blijft dat wandelen zowel goed is voor je mentale als je fysieke gezondheid. En wat blijkt? Het is vooral goed om te wandelen na het eten. Niet omdat je er per se veel slanker van wordt, maar vooral voor je algehele gezondheid.

Onderzoek

Veel mensen doen na het eten hooguit meteen de afwas, en ploffen daarna heerlijk op de bank om een avondje te relaxen. Heel begrijpelijk, vooral na een lange werkdag, maar echt verstandig is het niet. Uit onderzoek van de Universiteit van Limerick in Ierland blijkt namelijk dat je beter de wandelschoenen aan kunt trekken voor een ommetje. Het onderzoek werd gehouden onder zowel mensen met als zonder prediabetes en diabetes type 2. Uit beide kwam naar voren dat een wandeling na het eten je bloedsuikerspiegel en insulinespiegel verlaagt.

In beweging

Geen zin om na het eten nog de deur uit te gaan? Blijf dan in elk geval enkele minuten staan na de maaltijd, want ook dit vermindert gezondheidsproblemen. Het is hoe dan ook verstandig om in beweging te komen na de maaltijd. Wanneer je gaat wandelen ontstaan er samentrekkingen van je spieren, legt een onderzoeker uit. Daardoor verlaag je al je bloedsuikerspiegel en insulinespiegel. Maak je dezelfde wandeling binnen anderhalf uur na het eten? Dan krijg je geen glucosepiek. En onthoud, je hoeft niet lang of snel te wandelen. Het gaat erom dat je even in beweging komt na het eten. Succes!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock