5 tips om ontspannen aan je vliegreis te beginnen 

Of je nu op vakantie gaat of op zakenreis, op deze manieren begin je zonder stress aan je reis.

Aan een vliegreis beginnen we natuurlijk het liefst met een vliegende start (pun intended). Naast het regelen van het overduidelijke – je vliegticket, vervoer naar het vliegveld en je visa's – kun je ook nog het volgende doen om zo ontspannen mogelijk aan je vliegreis te beginnen.

Pak je koffers slim in

Slim inpakken is het halve werk om zo ontspannen mogelijk aan je vliegreis te beginnen. Neem alleen mee wat je echt nodig hebt, zodat je niet zeult met een te zware koffer – wees dus kritisch, heb je echt zes paar schoenen nodig?

Kies daarnaast zorgvuldig of je de items in je handbagage wilt meenemen of in je ruimbagage. Laatstgenoemde is ideaal voor kleding, minder voor je paspoort. Ook is het altijd verstandig om een set kleding in je handbagage mee te nemen, mocht je koffer zoekraken.

Breng daarnaast items mee die jouw vliegreis een stuk fijner kunnen maken. Denk aan een reiskussen en slaapmasker voor lange vluchten. Ook powerbanks kunnen handig zijn. Jouw vlucht heeft misschien geen usb-chargers in de stoelen, of misschien zijn ze kapot.

Download de app van jouw airline

Wanneer je thuis incheckt voor je vlucht, voelt jouw vliegreis heel definitief. Maar helaas, er kan nog van alles veranderen. Je vlucht kan vertraging oplopen of je gate kan last-minute gewijzigd worden. Door de app van jouw luchtvaartmaatschappij te downloaden en een account aan te maken, kun je meldingen krijgen als iets voor jou verandert. Zo hoef je niet bang te zijn dat je belangrijke updates omtrent jouw vlucht mist. Wel zo fijn!

Drink genoeg water

Veel mensen vinden vliegen niet prettig omdat ze dan hoofdpijn of een opgeblazen gevoel ervaren. Dit valt gelukkig te voorkomen. Drink voor je vlucht vertrekt genoeg water. Je hoofdpijn ontstaat vaak omdat je te weinig water drinkt en de druk in de cabine anders is. Door te hydrateren kun je dit voorkomen, of er in ieder geval voor zorgen dat je er niet te veel last van hebt. Ook is het verstandig om tijdens het vliegen veel water te blijven drinken, en hiermee kun je ook nog eens het opgeblazen gevoel voorkomen. Win-win!

Boek een hotel dichtbij het vliegveld

Een vroege vlucht heeft een aantal voordelen: je bent vroeg op je bestemming en de kans op vertraging of een geannuleerde vlucht is dan kleiner. Het nadeel is echter dat je dan al vroeg de deur uit moet en dat is niet heel relaxt. Onze tip: boek een hotel vlakbij het vliegveld, zodat je in de ochtend geen reistijd meer hebt. Hotel NH Amsterdam Schiphol Airport is hier ideaal voor!

Hotel NH Amsterdam Schiphol Airport bevindt zich op de ideale locatie. Zo kost het je maar 7 minuten om de ingang van het vliegveld te bereiken. En zelf rijden is niet eens nodig; het hotel biedt een gratis shuttleservice die elk half uur vanaf het hotel naar het vliegveld rijdt, en vice versa. Daarnaast is het verblijf in het hotel heel prettig. De kamers zijn er ruim, de badkamers schoon, de bedden comfortabel en het personeel is er supervriendelijk en behulpzaam. En met meer dan 400 kamers is de kans ook groot dat je last-minute nog een kamer kunt boeken.

Tip: check lekker vroeg in bij het hotel voor een ultieme aftrap van je vakantie. In het hotel kun je à la carte dineren in het prachtige The Greenhouse of tafelen bij restaurant Gusto. En wil je nog wat energie kwijt voordat jouw lange vlucht vertrekt? Dan kun je terecht in hun fitnessruimte en in het zwembad. 

Denk goed na over je vliegoutfit

Wanneer je gaat vliegen is het vooral handig om na te denken over een praktische outfit. Draag geen dingen die voor vertraging kunnen zorgen bij security. Kies er bijvoorbeeld voor om lage schoenen te dragen die je aan kunt houden als je door de check gaat. Hoge schoenen moeten helaas uit. Het kan ook handig zijn om voor vertrek de richtlijnen van jouw vliegveld te lezen. Op Schiphol mag je je laptop bijvoorbeeld gewoon in je tas houden tijdens de security check, maar andere luchthavens willen dat je 'm eruit haalt.

Denk overigens ook na over comfortabele kleding. Als je een lange vlucht voor de boeg hebt, wil je er natuurlijk comfortabel bij zitten. Laagjes zijn altijd een goed idee, zo kun je makkelijk wat uittrekken als het aan boord warmer is dan je van tevoren had gedacht.

Beeld: Adobe Stock