Bureaubaan? Zo kun je koude handen tijdens het werk voorkomen

Ervaar jij ook koude handen tijdens het werk? Er zijn manier om het te voorkomen.

Ondanks een (semi-)aangename temperatuur op kantoor, kun je tijdens het werk alsnog koude handen ervaren. En da's natuurlijk niet zo prettig. Wij delen hoe je het kunt voorkomen.

Blijf in beweging

Als je hard aan het werk bent achter je computer, zit je al gauw uren ongemerkt stil. Hierdoor krijg je niet alleen koude handen, het is slecht voor je algehele gezondheid. Sta daarom op, loop regelmatig een rondje of doe wat rek- en strekoefeningen. Als je thuis werkt, kun je prima een muziekje opzetten en af en toe even je mooiste dance moves laten zien aan je huisdier. Door te bewegen stimuleer je de doorbloeding van je lichaam, waardoor je het minder snel koud krijgt.

Oefeningen voor je handen

Heb je geen zin om elk uur een kort wandelingetje te maken door je huis? Doe dan alleen wat oefeningen met je handen. Deze twee oefeningen kun je prima vanuit je bureaustoel doen. Probeer ze maar eens!

  • Strek je armen uit naar de zijkant en draai cirkels met je polsen. Doe dit net zolang tot je armen moe worden.
  • Maak een vuist en open daarna je hand weer. Strek je vingers hierbij helemaal uit. Herhaal dit een aantal keer. Doe dit de eerste paar keer langzaam en dan steeds iets sneller.

Zit in de juiste houding

Het is niet alleen voor je rug en je nek belangrijk om in de juiste houding te werken. Ook kan een verkeerde houding zorgen voor ijsklompjes aan je armen. Als je op een te lage stoel zit, bijvoorbeeld, liggen je armen te hoog. Hierdoor stroomt het bloed uit je handen naar je lichaam toe. Zo worden je handen dus sneller koud.

Gebruik een polssteun

Er zijn ook een paar oplossingen die je tijdens het werken kunt proberen. Zo kun je een polssteun gebruiken. Deze leg je voor je toetsenbord en muis. De polssteun brengt je polsen omhoog, waardoor er minder druk komt op de zenuwen in je handen. Hierdoor raken je handen beter doorbloed en zullen ze al snel geen ijsklontjes meer zijn.

Gebruik een stressbal

Misschien gebruik je ‘m al wanneer je baas weer eens te veel druk op je legt of wanneer je partner te veel 'zeurt', maar je kunt een stressbal ook tijdens je werk gebruiken. Niet (alleen) tegen de stress, maar als een vorm van beweging. Door regelmatig in een stressbal te knijpen houd je de gewrichten in je handen soepel en stimuleer je de doorbloeding.

Gebruik een verwarmde muismat

Tot slot kun je een verwarmde muismat gebruiken. Heerlijk: een kacheltje voor je handen. Of nou ja, voor maar één hand tegelijk natuurlijk. Toch zul je zien dat je het hierdoor al een stuk aangenamer krijgt. Je kunt veel verwarmde muismatten zelf afstellen op een temperatuur die jij fijn vindt.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Daniel Thomas (Pexels)