Met deze huidverzorgingsingrediënten moet je voorzichtig zijn in de herfst en winter

Volgens experts zou je de ingrediënten zelfs beter kunnen vermijden.

Regenbuien die altijd op het verkeerde moment losbarsten en temperaturen die ons doen verlangen naar een warme kop chocolademelk: de herfst is aangebroken. Dat vraagt niet alleen om de nodige veranderingen in de manier waarop we ons kleden, maar ook om een skincare-update.

Je huid beschermen

Tijdens de koude seizoenen van het jaar krijgt onze huid best wat voor de kiezen. De seizoensverandering heeft een uitdrogend effect op onze huid - we dealen in ons land namelijk met natte herfsten en natte winters. En ook de thermostaat die weer aan staat en de warme douches die we nemen dragen hieraan bij. Hierom moet je voorzichtiger zijn met bepaalde ingrediënten in huidverzorgingsproducten.

In het najaar kan er een chemische reactie in de huid plaatsvinden, zo vertelt dermatoloog Audrey Kunin aan Well and Good. De pH-waarde van de huid kan dan worden verstoord en de beschermende zuurmantel van de huid kan dan (deels) oplossen. Lang verhaal kort: je huid kan minder hebben. Volgens de dermatoloog kun je de volgende producten daarom beter niet op je huid aanbrengen.

1. Toners met alcohol

Toners met alcohol kun je voorlopig beter links laten liggen (en ook wanneer de winter voorbij is, is het eigenlijk beter voor je huid om dit niet te gebruiken). De alcohol stript de huid en hierdoor wordt je huid gevoeliger. Toners zelf hoef je gelukkig niet af te zweren in de winter, maar kies wel het liefst voor een zonder alcohol en toners met hyaluronzuur of niacinamide. Deze ingrediënten hydrateren je huidbarrière en hebben een bevorderende werking op huidherstel.

2. Kleimaskers

Klei kan wonderen verrichten voor je huid, maar dit ingrediënt heeft ook een groot nadeel: het onttrekt vocht uit de huid. Wanneer je huid al droog is door deze tijd van het jaar, zal een kleimasker je huid alleen maar verder uitdrogen en zorgen voor irritatie. Je kunt het dus beter niet gebruiken als jij dealt met een droge huid.

3. Retinoïden

Retinol is een beetje een ingewikkeld verhaal. Veel mensen willen het niet in de zomer gebruiken, omdat de huid dan veel meer wordt blootgesteld aan de zon. Maar volgens dermatoloog Kunin moet je er ook echt voorzichtig mee zijn in de herfst en winter. Het ingrediënt kan namelijk voor irritatie en droogheid zorgen, en wanneer je huid al behoorlijk droog is, kan het dit alleen maar verergeren. Je kunt het alsnog gebruiken in de herfst en winter, maar Kunin raadt aan om het dan spaarzaam te gebruiken en om het echt alleen aan te brengen als je gezicht helemaal droog is.

4. Parfum

Wanneer de zuurmantel van je huid (deels) is opgelost door het koude weer, wordt je huid veel gevoeliger. Breng je parfum aan op die gevoelige huid? Dan kan dat voor irritatie zorgen. Dit komt omdat parfum ook alcohol bevat. Nu kunnen we ons voorstellen dat je niet maanden zonder parfum wilt doen, maar zorg ervoor dat je het alleen aanbrengt op een gezonde huid of op je kleding.

5. Acneproducten

Oké, stoppen met acneproducten is geen optie voor personen die er last van hebben, maar het is wel goed om te weten dat acneproducten een uitdrogende werking kunnen hebben op de huid. Dit komt omdat het ingrediënten bevat die olie uit de poriën verwijderen, zodat puistjes en acne verminderd kunnen worden. Ermee stoppen hoeft dus zeker niet, maar als je last hebt van een heel droge en geïrriteerde huid, kan het wel lonen om te zoeken naar een alternatief, bijvoorbeeld een crème met azelinezuur, een ingrediënt dat veel minder agressief is dan reguliere ingrediënten in acneproducten.

Bron: Well and Good | Beeld: Darya Grey Owl (Pexels)