Hoe kun je op een professionele manier ‘nee’ tegen je baas zeggen?

'Nee' kunnen zeggen is zo belangrijk; je maakt het jezelf alleen maar moeilijk als je 'ja' zegt tegen iets waar je helemaal geen tijd voor hebt.

Natuurlijk wil je op het werk je beste beentje voor zetten, maar wanneer je nog een overvolle mailbox moet wegwerken, vijf dringende deadlines en drie andere lopende projecten hebt, moet je soms ‘nee’ zeggen tegen andere taken. En dat is soms best lastig, zeker wanneer het om een verzoek van je baas gaat.

Nee zeggen

Hoe makkelijk het ook lijkt, je grenzen aangeven bij je baas is best lastig. Vooral wanneer het om een opdracht gaat van je baas of iemand van hogerop. Toch is het beter om iets te zeggen, want zwijgen zorgt er alleen maar voor dat je te veel werk krijgt en ligt een burn-out al snel op de loer. En als je niets zegt, weet niemand dat er iets mis is.

Het juiste moment

Voordat je meteen ‘nee’ zegt, is het handig om te weten wanneer het juiste moment hiervoor is. Als een leidinggevende vraagt of je iets kunt doen, hoor je waarschijnlijk dat je iets ‘moet’ doen. Maar misschien bedoelt je baas dit niet, en is er ruimte voor feedback. Het managen van je eigen prioriteiten vraagt om discipline – vooral als je niemand wilt teleurstellen – maar het is ook goed voor de relatie met je baas.

Mary Abbajay, werkzaam bij een adviesbureau voor leiderschapsontwikkeling, legt uit hoe dat zit: “Het ergste dat je kunt doen, is ‘ja’ zeggen tegen iets waar je geen tijd voor hebt. Dat zorgt voor extra stress, wat je waarschijnlijk ook zult merken aan de kwaliteit van je werk.” Door alle taken kun je het bijvoorbeeld niet op tijd inleven of raffel je het af door de tijdsdruk.

De juiste manier

Maar hoe zeg je dan op een goede manier ‘nee’? Volgens Abbajay kun je het beste vriendelijk en behulpzaam blijven, ook als je geen tijd hebt. Zeg ook niet alleen dat je er geen tijd voor hebt, maar denk in oplossingen. Dit zal je baas alleen maar waarderen. Daarnaast is het altijd goed om met je baas te gaan zitten als je te veel taken krijgt en geen overzicht meer hebt. Misschien zijn sommige taken helemaal geen prioriteit, al denk je zelf van wel.

Bron: HuffPost | Beeld: Christina Morillo (Pexels) 

Laatste nieuws