Dit zijn de grootste bloementrends du moment

Maar ook: hoe kun je je bloemen het beste verzorgen?

De tijd van meer binnenhuis zitten is lang en breed aangebroken. Dat betekent lange bankhangavonden, geurkaarsen, warme koppen thee, maar ook bloemen! Met name laatstgenoemde heeft de kracht om de sfeer in huis te transformeren. Dit zijn de bloementrends van dit moment.

Bloementrends

Bloemen lijken een steeds grote rol in onze levens in te nemen. Sterker nog, velen spenderen almaar meer aandacht aan bloemen die hun persoonlijkheid en gevoel voor stijl reflecteren. Wij waren daarom benieuwd naar de bloementrends van dit moment, maar ook hoe je jouw bloemen het beste kun verzorgen. We vroegen het aan Bas, eigenaar van bloemist De Duinroos.

“Het plukboeket blijft erg populair, maar langzamerhand zien we de ronde boeketten ook steeds vaker terugkomen”, aldus Bas. “Voor één bloemensoort in een vaas zie je steeds meer veldachtige bloemen, zoals een dahlia of ridderspoor.” Ook ziet de bloemist dat tropische snijbloemen momenteel erg geliefd zijn, zoals strelitzia of gloriosa. En dat snapt hij wel. “Deze bloemen maken een boeket opvallend en uniek. Ze zijn veelzijdig te gebruiken; ze zijn mooi enkel in een vaas of door ze een prominente plek in een kleurrijk boeket te geven.”

Bloementrends fluctueren natuurlijk ook en bepaalde trends zijn best afhankelijk van het seizoen. Toch is er volgens Bas een bloem bij uitstek die het beste bij het huidige seizoen past. “In mijn ogen één van de saaiste bloemen: de Chrysant, maar daarvan komen wel steeds mooiere soorten op de markt. De wat hippere herfstbloem is de ‘kromme rozenbotteltak’.”

En over seizoenen gesproken, voor volgend jaar rekent Bas erop dat sustainability een steeds grotere rol gaat spelen. “Ik verwacht dat duurzaamheid steeds belangrijker gaat worden. Wij zijn als Duinroos ook duurzaam gecertificeerd; hiervoor moeten wij ons aan flink wat regels houden en investeren in zaken als elektrische auto’s of zonnepanelen. De bloemen die we inkopen moeten ook duurzaam geteeld zijn.”

Anna Nooshin – bloemenliefhebber en sinds kort ook mede-eigenaar van de bloemist, met de bloemen van De Duinroos.

Bloemenverzorging

Als je investeert in een prachtig boeket bloemen, wil je ze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. In dat geval zit je bij De Duinroos altijd goed, deze bloemen blijven erg lang mooi. Ook is het belangrijk dat je de bloemen wel echt schuin afsnijdt voor je ze in de vaas zet. “Dit niet doen is een van de grootste fouten die mensen maken met hun bloemen”, weet Bas. “Bloemen moeten echt vlak voordat je ze in de vaas zet, aangesneden worden. Sommige klanten vragen aan ons in de winkel om het al schuin aan te snijden, maar dit heeft geen zin.” Het moet dus echt gebeuren vlak voordat je ze in het water zet.

Naast bloemen kunnen ook planten een interieur letterlijk en figuurlijk opfleuren, maar wat nu als je geen groene vingers hebt? “Dan kun je het beste kiezen voor de Zamioculcas”, adviseert Bas. “En als deze plant ook doodgaat? Dan kun je beter overstappen op nepplanten, die lijken tegenwoordig steeds echter en worden steeds populairder.”

Openingsbeeld: Dmitry Ganin (Unsplash) | Beeld: De Duinroos 

Laatste nieuws