Yikes: dit kantoorartikel bevat de meeste bacteriën

Of je het wel echt wilt weten, is natuurlijk de vraag.

Het seizoen waarin mensen veel snotteren en over het algemeen niet helemaal fit zijn, is weer aangebroken. Hoewel je het niet helemaal kunt voorkomen, werden we daardoor wel nieuwsgierig naar het smerigste item op kantoor.

Je lievelingsmok

Denk je dat het voldoende is om een mok met heet water af te spoelen voor je 'm weer gebruikt? Helaas, dat blijkt niet het geval. Onderzoek toonde aan dat 20 procent van alle mokken zijn besmet met gezichtstbacteriën. Ook als de mokken met heet water zijn afgespoeld. De oplossing: 'm goed afwassen met afwasmiddel of 'm in de vaatwasser meedraaien.

Pennen

Ben je erg geconcentreerd? Dan heb je wellicht niet door dat je een pen in je mond stopte. Jij bent niet de enige. Een op de vijf werknemers stopt weleens een pen in de mond of kauwt er zelfs op. Daarnaast wordt een pen zo door meerdere collega’s gebruikt. Niet zo’n fris idee als-ie net in iemands mond is geweest.

De printer

Enkele jaren geleden werd de gemiddelde printer op een druk kantoor ongeveer 300 keer per dag aangeraakt. We vermoeden dat het inmiddels wat minder is, maar de printer blijft een broedplaats voor bacteriën. Vergeet daarom niet om af en toe een doekje over de printer te halen.

Het toetsenbord

Bijna iedereen eet weleens achter zijn of haar computer. Dat er dan weleens een kruimel op je toetsenbord belandt; daar lig je niet wakker van. Maar heb je er weleens over nagedacht dat er ook huidcellen en zweet op je toetsenbord belanden als je acht uur per dag continu achter je computer zit? Al deze dingen samen zorgen ervoor dat bacteriën zich snel kunnen verspreiden in een relatief kleine ruimte.

De koelkast

Het is vast niet de eerste -en helaas ook niet de laatste- keer dat je beschimmeld eten in de koelkast op je werk vindt. En dan hebben we het nog niet eens over pakken yoghurt die niet goed dicht zaten en dat druipende tupperwarebakje. Niet zo fijn voor jou en je collega’s, wel voor de bacteriën. Een koelkast thuis bevat zo’n 7850 bacteriën per vierkante centimeter. Bedenk je dan maar eens dat de koelkast op het werk een stuk vaker wordt gebruikt. Wij denken er maar niet te lang over na hoeveel bacteriën zich in de koelkast op het werk bevinden…

De magnetron

De koelkast is zeker niet het enige apparaat dat tjokvol bacteriën zit. De magnetron wordt gebruikt om soepen in op te warmen of restjes van de dag ervoor en bacteriën zijn gek op die warmte. Als vlees in de magnetron wordt opgewarmd, kun je daar ziek van worden. Maak de magnetron daarom elke dag schoon met een sopje dat op basis van schoonmaakazijn is gemaakt.

Bron: Tips en Weetjes, Margriet | Beeld: Redd F (Unsplash)