Wat te doen als je huid er craquelé uitziet? 

De huidbarrière is dan uit balans, waardoor de huid als het ware open gaat staan en veel vocht verliest. Gelukkig valt hier iets aan te doen!

Je huid omschrijven als craquelé voelt misschien een tikkeltje theatraal, maar als je last hebt van een extreem droge huid ­– die jeukt, rood is en schilfert – kan het wel zo voelen. Gelukkig is het mogelijk om hier wat aan te doen. 

Craquelé-huid verbeteren met ZO Skin Health 

Tijdens de koude maanden van het jaar ervaren veel mensen een drogere huid. Is jouw huid echter zo droog dat je last hebt van jeuk, roodheid en zichtbare schilfers, dan helpt huidtherapeut Esmee van der Meijden van De HuidAcademie in Veghel je daar graag van af. 

Producten die key zijn om de huid weer gehydrateerd, gezond en stralend te krijgen zijn die van huidverbeteringsmerk ZO Skin Health. “Vanaf het moment dat ik het ging gebruiken, ben ik heel enthousiast over dit merk”, vertelt Esmee. “De producten van ZO Skin Health vormen een medisch behandelprotocol. Ongeacht je leeftijd, komaf of huidprobleem: met ZO Skin Health kun je altijd een oplossing vinden om de huid te behandelen. De ingrediënten, de toepassingstechniek en de wetenschap erachter kunnen alle huidproblemen verhelpen.” 

Esmee helpt dagelijks mensen met het aanpakken van hun huidproblemen, ook mensen met een extreem droge, schilferige en rode huid. “De huidbarrière is op dat moment uit balans, waardoor de huid als het ware open staat en het vermogen verliest om vocht vast te houden. Hierdoor kan de huid er craquelé uit gaan zien. Tijdens een intake zullen we bespreken waardoor dit mogelijk is ontstaan – hoe lang heb je er al last van, gebruik je (huid)verzorgingsproducten, zo ja welke, en heb je altijd al last van een droge huid gehad? Vaak kun je met het blote oog wel zien dat er sprake is van droogheid of schilfers, maar toch maken we altijd een huidscan. Dit doen we om er zeker van te zijn dat de patiënt met een passend advies naar huis gaat.”

Esmee van der Meijden van De HuidAcademie in Veghel.

Het craquelé-protocol 

Aan de hand van de huidscan en het intakegesprek wordt een protocol op maat gemaakt. Persoonlijke factoren worden hierin altijd meegenomen, maar bepaalde stappen en producten zijn voor alle cliënten met de craquelé-huid hetzelfde. “Iedereen begint met het Getting Skin Ready stappenplan; dat zijn drie stappen die de huid goed schoonmaken en ontvetten, zodat de producten die we daarna inzetten goed kunnen binnendringen in de huid. De eerste stap is de huid reinigen met Balancing Cleanser, een gel-to-milk cleanser voor de gevoelige en droge huid, die een gezonde huidbarrière ondersteunt. De tweede stap is scrubben met Exfoliating Polish om de dode huidschilders te verwijderen en om de huid gladder en helder te krijgen. De derde stap is de talgproductie onder controle krijgen met Complexion Renewal Pads, om talg te minimaliseren en om huidcellen te verwijderen die de poriën verstoppen.”

Om de echt droge huid, inclusief de vaak bijkomende roodheid, aan te pakken, wordt vaak het ZO Skin Health protocol voor de gevoelige huid toegepast, vertelt Esmee. “Dit is een startprotocol voor de craquelé-huid dat specifiek is samengesteld voor het versterken van een zwakke huidbarrière en bestaat uit Daily Power Defense, Illuminating AOX Serum, Rozatrol, Growth Factor Serum en in de ochtend een zonnebrandcrème. Daily Power Defense is bedoeld om de opgelopen huidschade te herstellen en om de huidbarrière te versterken. Tegelijkertijd werkt het product ontstekingsremmend, beschermt het de huid voor invloeden van buitenaf en voorkomt het vroegtijdige tekenen van huidveroudering. In Rozatrol zit een roodheid reducerend systeem verwerkt dat roodheid in de huid vermindert en de ontstekingsstand van de huid minimaliseert. De protocollen van ZO Skin Health zijn niet alleen bedoeld om dat ene probleem aan te pakken, maar om de huid in zijn geheel gezond te krijgen, vrij van aandoeningen.” Mensen gaan vervolgens thuis met de producten van ZO Skin Health aan de slag. 

Ongeveer zes weken na aanvang van het behandelingsprotocol kunnen cliënten voorzichtig resultaat gaan merken. “Roodheid, schilfering en irritatie kunnen dan al wat verminderen”, aldus Esmee. “De huid wordt aan het werk gezet en gaat herstellen. De echte resultaten kun je echter pas na zo’n drie tot vijf maanden verwachten.”

EndyMed 

Met het protocol van ZO Skin Health kunnen mooie resultaten worden geboekt, maar wie het effect nog extra wil versterken kan ook een EndyMed-behandeling krijgen bij De HuidAcademie. “EndyMed is een apparaat waarmee we verschillende behandelingen kunnen uitvoeren”, vertelt Esmee. “Het werkt met warmte op basis van radiofrequentie en is erop gericht om de huid te verstrakken en de huidtextuur te verbeteren. Door de dermis (de huid onder de opperhuid) te verwarmen tot 52 à 55 graden, worden de belangrijkste cellen in de dermis gestimuleerd om collageen en elastine in de huid aan te maken, wat voor stevigheid en huidverstrakking zorgt. Ook kunnen we er een soort microneedling mee toepassen, waarmee we littekentjes, diepere lijnen en rimpels kunnen verminderen. Dit is een behandeling om de huidtextuur te verbeteren, die pas wordt gedaan als iemand in het laatste stadium van de thuisbehandeling zit. 80 procent kunnen mensen dus thuis oplossen met de producten van ZO Skin Health en met EndyMed kunnen we de huidverbetering nog een extra zetje geven, om ook die laatste 20 procent mee te pakken.” 

Make-up van Colorescience 

Naast de EndyMed en ZO Skin Health werkt de HuidAcademie ook met de 100 procent natuurlijke en minerale make-up van Colorescience. “Het fijne hieraan is dat je de make-up direct na een behandeling kunt aanbrengen, omdat de producten mooi op de huid blijven liggen. De make-up bevat natuurlijke en plantaardige pigmenten en is daardoor heel dekkend. Hierdoor kun je het ook goed inzetten als je oneffenheden van de huid wilt verbloemen.”

Ook om de craquelé-huid te verbloemen, kun je de producten van Colorescience gebruiken, legt Esmee uit. “Al ligt het er natuurlijk wel aan welke problemen iemand precies heeft,” benadrukt ze. “Als een cliënt veel roodheid in het gezicht heeft en dat wil camoufleren, kun je bijvoorbeeld de All Calm Clinical Redness Corrector gebruiken. Heeft iemand veel pigmentproblemen, dan raad ik aan om Even Up Clinical Pigment Perfecter van Colorescience te gebruiken. In deze producten zit overigens ook een SPF50 en beide zijn erg dekkend. Al geef ik liever advies door te kijken naar de behoeften en problemen van de cliënt.” 

En gebruik je liever niet te veel make-upproducten? Dan kan iemand met een drogere huid ook al veel baat hebben bij een SPF met hydrating mist. “Sunforgettable Total Protection Face Shield Flex van Colorescience is heel geliefd in de praktijk. Deze SPF bevat natuurlijke pigmenten voor een stralend en egaliserend effect, en ook ikzelf gebruik het als 'foundation'.” 

Openingsbeeld: Kalosskin (Pexels)