Werkt een dure shampoo echt beter dan een goedkopere variant?

Wat is het beste voor je lokken?

Een goedkope shampoo is misschien fijn voor je portemonnee, maar is het ook goed voor je lokken? En wat is precies het verschil tussen een dure shampoo en een goedkope(re)?

Onderzoek

Een onderzoek berekende dat vrouwen 65 euro per jaar uitgeven aan shampoo en conditioner. Als je denkt aan de totale kosten van de inhoud van je badkamer kastje, lijkt dit niet zo veel. Onderzoekers tonen echter aan dat we meer zouden moeten gaan uitgeven aan haarproducten.

Chemicaliën

Je krijgt meestal waar je voor betaalt. Goedkopere shampoos worden over het algemeen massaal geproduceerd en bevatten vaak hardere was- en reinigingsmiddelen én chemicaliën. Die kunnen irriterend zijn voor de gevoelige hoofdhuid – al worden er wel steeds meer shampoo's op de markt gebracht die budget-friendly en hoofdhuid-friendly zijn. Duurdere shampoo bevatten meestal ingrediënten van hogere kwaliteit, zoals etherische oliën, planten- of fruitextracten en botanische producten.

Resultaat

Een goedkopere shampoo kan je haar op korte termijn laten glanzen, maar op lange termijn schade veroorzaken. Alle shampoos zijn ontworpen om de ophoping van vuil en de natuurlijke olie (talg) uit het haar te verwijderen. Maar wat verschilt is de effectiviteit van dit proces.

Duurdere shampoos hebben een hogere concentratie aan ingrediënten, waardoor je betere resultaten boekt. Dit betekent ook dat ze langer meegaan omdat je minder hoeft te gebruiken. Het probleem met goedkopere producten is dat ze je haar in een slechtere conditie kunnen achterlaten. Dit komt door de schadelijke chemicaliën die in het product kunnen zitten en het haar kunnen ontdoen van haar natuurlijke oliën.

Bron: Grazia UK | Beeld: Tamara Bellis (Unsplash)