Is het een goed teken als je spieren trillen tijdens het sporten?

Of maak je het dan juist net wat te bont?

Wie zich in de sportschool weleens in het zweet heeft gewerkt, heeft vast ook weleens trillende spieren ervaren tijdens een oefeningen. Wat zegt dit precies over de toestand van je spieren en is het oké om dit te hebben?

Oorzaken

Er zijn een aantal zaken die ervoor kunnen zorgen dat je spieren gaan trillen tijdens het sporten. Aan het einde van je workout kan het bijvoorbeeld simpelweg betekenen dat je spieren vermoeid zijn en het breekpunt naderen. Nog een oorzaak kan zijn dat je voor het eerst een nieuwe oefening uitvoert. Als je bijvoorbeeld nog nooit een pull-up hebt gedaan, kan het zijn dat je spieren even moeten ‘wennen’ aan de oefening en daarom eerst wat trillen. Een andere, minder vaak voorkomende reden is uitdroging. Dit gebeurt wanneer vloeistoffen die je tijdens je training via zweet verliest niet vervangen worden. Het gevolg is dan dat je spieren gaan trillen.

Link tool: post not found

Wel of geen goed teken?

Of die shaking legs nu wel of niet een goed teken zijn, hangt allemaal af van de reden waarom je lichaam trilt. Als je spieren trillen als gevolg van vermoeidheid, dan kan dat juist betekenen dat je alles hebt gegeven en je lichaam hebt gepusht tot een punt waarop je groei bereikt in kracht of conditie. Stel, je doet een plank van zestig seconden en je begint de laatste tien seconden te trillen, dan is het alleen maar een teken dat je goed bezig bent.

Wanneer je een nieuwe oefening uitvoert, is het ook niet erg als je spieren even trillen. Het is alleen belangrijker om erom te denken dat het shaken niet ten koste gaat van de vorm van je oefening. Als je vorm niet meer goed is, loop je namelijk risico op blessures.

Wanneer je trilt door uitdroging, is het waarschijnlijk dat je ook last hebt van andere symptomen, bijvoorbeeld vermoeidheid, duizeligheid en/of hoofdpijn. Als een of meer van deze klachten samengaan met het trillen, is het verstandig om je training te stoppen. In dat geval heeft je lichaam rust en vooral hydratatie nodig en is het trillen dus geen goed teken maar juist een waarschuwing.

Regel

Een handige, algemene vuistregel om aan te houden is dat wanneer je alleen trilt bij de laatste twee tot drie herhalingen van je set, je je vorm behoudt en je dus geen zorgen hoeft te maken. Trillen kan dus goed zijn, maar be warned wanneer je lichaam ook andere symptomen begint te vertonen. Happy workout!

Bron: Mindbodygreen, Happy in Shape | Beeld: Benjamin Klaver (Unsplash)

Laatste nieuws