Op deze manier kun je littekens in je gezicht zichtbaar verminderen 

Met het juiste behandelplan kun je relatief snel verbetering ervaren.

Alsof het niet al vervelend genoeg is om last te hebben van acne in je gezicht, kan het ook nog eens littekens achterlaten. En dat geldt ook voor chirurgische ingrepen in het gezicht. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om hiervan af te komen.  

De huid behandelen met ZO Skin Health 

Bij huidtherapie- en laserkliniek Huidzorg Houten kun je terecht voor de meest uiteenlopende huidverbeterende behandelingen, waaronder het verminderen van littekens in het gezicht. Hiervoor gebruikt de kliniek de producten van huidverbeteringsmerk ZO Skin Health, vertelt Mandy Diekema, huidtherapeut en praktijkmanager bij Huidzorg Houten. “Aanvankelijk werkten we met een kleiner assortiment ZO Skin Health-producten, maar in de loop der jaren werd ons enthousiasme voor dit merk alleen maar groter. Van veel andere merken hebben we inmiddels afscheid genomen. We gebruiken in onze kliniek bijna alleen nog maar ZO Skin Health, omdat de resultaten die hiermee behaald kunnen worden vele malen beter zijn.”

De huidverbeterende producten van ZO Skin Health zijn zo krachtig vanwege de hoogwaardige ingrediënten die erin zitten en door de speciale aflevermechanismen, die ervoor zorgen dat de producten precies daar waar ze nodig zijn hun werk kunnen doen. “Hierdoor is de kans op huidverbetering en een vermindering van klachten heel groot”, zegt Mandy. 

Huidtherapeut en praktijkmanager Mandy Diekema.

Littekens verminderen 

Om iemand met littekens in het gezicht zo goed mogelijk te kunnen helpen, wordt voor het starten van de behandeling met producten van ZO Skin Health altijd een intakegesprek ingepland. “Tijdens zo’n gesprek bespreken we de wensen en verwachtingen van de cliënt en gaan we de huid goed bekijken”, vertelt Mandy. “Hoe is de conditie van de huid en waar zit het probleem precies? Vervolgens stellen we de juiste aanpak samen. Eigenlijk bestaat deze vaak uit dezelfde stappen: Exfoliating Cleanser om de huid te reiniger, Exfoliating Polish om de huid te scrubben en Oil Control Pads met salicylzuur. Deze drie stappen zijn bedoeld om de huid goed voor te bereiden op de producten die daarna worden aangebracht. Dit zijn Daily Power Defense, een crème om de huidbarrière te herstellen, en een retinolproduct om de aanmaak van nieuwe collageen in de huid te stimuleren. Hiervoor zetten we meestal Wrinkle + Texture Repair in, maar dit verschilt per huid.” 

In sommige gevallen gaan littekens in het gezicht samen met roodheid. Maar ook dat valt goed aan te pakken. Mandy: “De roodheid zal geleidelijk aan ook verminderen door de producten waarmee je aan de slag gaat, omdat de huidbarrière stapsgewijs wordt hersteld door Daily Power Defense. En het salicylzuur in Oil Control Pads dringt de ontstekingen waardoor die roodheid wordt veroorzaakt terug. Heeft een cliënt echt last van rosacea, dan zouden we ook Rozatrol nog kunnen opnemen in het protocol, om de roodheid te kalmeren.”

De eerste resultaten zijn met het behandelplan al vlot merkbaar, omdat de huidbarrière snel wordt verbeterd en na een aantal weken vaak weer in balans is. “Ook ga je steeds meer de effecten zien van de producten die dieper in de huid werken, zoals de retinol van ZO Skin Health. Deze heeft speciale aflevertechnieken die ervoor zorgen dat de retinol in de huid komt daar waar het nodig is”, legt Mandy uit. “En als je de producten wat langer gebruikt, zie je echt meer effect op de lijntjes, rimpels en structuur van de huid. De littekens zullen naarmate je verder in het protocol bent ook wat verminderen. Maar voor littekens die wat dieper zitten, zul je pas resultaat zien na een aanvullende behandeling, waarbij op een dieper niveau in de huid wordt gewerkt.” 

Aanvullende behandeling met EndyMed

Om de littekens dieper in de huid te kunnen behandelen, gebruikt Mandy graag EndyMed. De EndyMed is een breed inzetbaar apparaat dat op basis van radiofrequentie de huid kan verstrakken en verbeteren. “Dit apparaat is heel veelzijdig. We doen er bijvoorbeeld de zogenaamde Tighten- en V-shape-behandelingen mee om de huid te verstrakken. Voor het behandelen van littekens met de EndyMed gebruiken we vaak de Intensive behandeling. Dit is microneedling gecombineerd met radiofrequentie. Tijdens de behandeling warmen we de huid op – dit gebeurt door middel van radiofrequentie, wanneer de naaldjes de huid ingaan. Net zoals je bij microneedling doet, kun je op deze manier de diepere lagen in de huid aanpakken.” Door kleine wondjes te maken in de huid, wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd, waardoor de littekens verbeteren. 

“Met EndyMed zie je echt verbetering van de structuur van de littekens”, vertelt Mandy. Littekens helemaal weghalen blijft heel moeilijk, maar je ziet dat ze merkbaar minder diep en zichtbaar worden en dat de structuur van de huid verbetert. Naast deze twee behandelingen hebben we een derde: de FSR. Hiermee kunnen we oppervlakkig pigment en fijne lijntjes aanpakken. Om littekens aan te pakken, combineren we die FSR-behandeling ook weleens met de Intensive-behandeling.” 

Een behandeling op basis van radiofrequentie klinkt misschien een beetje spannend, maar Mandy verzekert dat iedereen in principe een EndyMed-behandeling kan ondergaan. “Het mooie van radiofrequentie als behandelmethode is dat deze kleurenblind is. Het is niet zoals bij een laserbehandeling waarbij je rekening moet houden met de pigmentatie van de huid, dus je kunt er alle huidtypen mee behandelen. Het enige is dat de cliënt in het algemeen wel gezond moet zijn. Iemand met een pacemaker kan niet behandeld worden met EndyMed.” 

Of het pijnlijk is? Dat ligt er maar net aan, zegt Mandy. “De Tighten-behandeling om huidverslapping aan te pakken is totaal niet pijnlijk. Hierbij gaat het echt alleen om het opwarmen van de huid, en de meeste mensen vinden dat zelfs heel fijn voelen! De Intensive behandeling die we inzetten om littekens te verminderen, kan soms wel vervelend voelen. We gebruiken daarom ook altijd een verdovende crème om de huid minder gevoelig te maken.” 

Openingsbeeld: Cottonbro studio (Pexels) 

Laatste nieuws