Lisa Loeb: ‘Hoe zit het met de bestaanszekerheid voor vrouwen en voor lhbti’ers’

'We knokken al sinds de eerste feministische golf voor gelijke rechten en kansen, en we hebben de politiek keihard nodig om deze echt voor ons te realiseren.'

Lisa Loeb is presentator, schrijver en cabaretier. In Marie Claire schrijft ze over wat haar raakt en niet meer loslaat.

Stemrecht

We gaan vandaag naar de stembus. Deze verkiezingen worden de belangrijkste in jaren genoemd, omdat er ‘echt iets te kiezen valt’. Maar de grote vraag is: wat dan precies? De debatten verliepen flets en het werd mij vaak niet duidelijk wat de partijen nou precies willen met het land. Dilan Yesilgöz doet net alsof de VVD niet 13 jaar lang de grootste partij is geweest, Pieter Omtzigt heeft met heel veel tegenzin aangegeven dat hij eventueel wel premier wil worden als het écht moet, en alleen op zijn eigen en zeer specifieke voorwaarden. Tijdens de debatten leken de partijen vooral bezig met het alvast formeren van een nieuw kabinet in plaats van vol passie hun eigen standpunten over het voetlicht te brengen. Iedereen flirtte met Omtzigt, maar afgelopen weekend bleek de PVV ineens enorm gegroeid, en volgens de meest recente peilingen staan ze zelfs op de tweede plaats. Kortom: het zijn verwarrende tijden.

De kernthema’s van de campagne zijn bestaanszekerheid en migratie, het gaat af en toe nog over de klimaatcrisis, maar de grote afwezigen zijn vrouwenrechten en de rechten van lhbti’ers. Of erger nog: sommige partijen die hoog in de peilingen staan willen hier weer een stap in terugdoen. Zo wil de ‘heilige Omtzigt’ kinderopvang niet gratis maken, is hij tegen het afschaffen van de vijf dagen bedenktijd voor een abortus en wil hij geen verruiming van de transgenderwet. Het gezin als hoeksteen van de samenleving is ineens een kernpunt in de doorrekeningen van het CPB, en vier conservatieve en christelijke partijen leverden onlangs een wetsvoorstel in om de ‘eerbiediging van het gezinsleven’ op te nemen in de Grondwet. Terwijl er in Nederland steeds meer alleenstaande huishoudens bij komen, voor wie het leven al duurder is dan voor mensen die een relatie hebben en samenwonen. Er overheerst dus een conservatieve toon in de politiek op weg naar de verkiezingen. En een groot deel van Nederland lijkt daarin mee te gaan, want de rechtse partijen staan hoger in de peilingen dan de linkse.

Maar anno 2023 hebben we nog steeds te maken met een almaar groeiende loonkloof tussen mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen in hetzelfde aantal uren, toenemende discriminatie van en geweld tegen lhbti’ers, 43% van de zwangere vrouwen die te maken krijgt met zwangerschapsdiscriminatie en een tekort aan vrouwelijke leiders in topfuncties, zowel in het bedrijfsleven als in de politiek. Nederland is een veel conservatiever land dan we aan onszelf durven toe te geven, en met de huidige peilingen stevenen we af op nog meer behoudendheid in plaats van vooruitgang.

De term bestaanszekerheid is het modewoord van deze verkiezingen, maar hoe zit het met de zekerheid van bestaan voor vrouwen en voor lhbti’ers? Ik ga je niet vertellen wat je vandaag moet stemmen, maar weet alsjeblieft wel wáár je op stemt, en bekijk in de verkiezingsprogramma’s de standpunten rond vrouwenemancipatie en de emancipatie van minderheden. Er zijn veel partijen die de vrouwenrechten, en de rechten van lhbti’ers, niet verder willen brengen. Wees je daarvan bewust. We knokken al sinds de eerste feministische golf voor gelijke rechten en kansen, en we hebben de politiek keihard nodig om deze echt voor ons te realiseren. Maak van Nederland niet een nog conservatiever land dan het al is. Gebruik vandaag je stemrecht, en laat je stem horen.

Laatste nieuws