Is er dit jaar nog hoop op een witte kerst?

Hoe reëel is het?

'I'm dreaming of a white Christmas'. Elk jaar horen we het Bing Crosby weer zingen in zijn megahit White Christmas. En met Bing zijn er velen die ook hopen op een witte deken. Maar helaas, van sneeuw zal dit jaar tijdens kerst weinig sprake zijn.

Geen witte kerst

In de afgelopen 100 jaar hebben we maar zeven keer een witte kerst gehad, volgens de criteria van het KNMI. Volgens het instituut is er pas sprake van een witte kerst als er om 9 uur 's ochtends een 'gesloten sneeuwdek' te meten is. Sneeuwvlokken die vallen, maar meteen smelten tellen dus niet mee. Als dit voor jou wel een witte kerst is, zijn de cijfers dus iets optimistischer. Al hoeven we er dit jaar helaas niet op te rekenen.

Een witte kerst is uitgesloten, zo deelt meteoroloog Johnny Willemsen van Weerplaza met Nu.nl. "Er is gewoon geen kans op een witte kerst", vertelt hij. "Dan moet je twee dagen achter elkaar een gesloten sneeuwdek hebben."

Kerstgevoel

Of we het kerstgevoel dan volledig mislopen? Niet als het op winterse temperaturen aankomt, zo probeert de meteoroloog het toch nog een beetje positief te houden. "Vrijdag en zaterdag kan het guur weer worden, met een snijdende wind en met temperaturen net boven 0", en ook dat kan natuurlijk bijdragen aan het kerstgevoel – al is het maar de vraag of we daar zo blij mee zijn.

En, sneeuwliefhebbers opgelet, er kan wel wat sneeuw vallen. Al blijft die volgens Willemsen niet liggen. "Hoe verder het land in, hoe groter de kans is dat je tijdelijke sneeuwbuien tegenkomt."

Al moet je ook die kans niet te hoog in schatten. "Die kans is met een paar procent heel klein", aldus Willemsen.

A girl can dream, right? 

Bron: Nu.nl | Beeld: Giorgi Iremadze (Unsplash)