Aha: zo kun je het beste netwerken én die contacten onderhouden

Een goed netwerk kan ontzettend waardevol voor je carrière zijn.

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan of carrièremogelijkheden komt het erg goed van pas om een sterk netwerk te hebben. Maar ja, dan moet je wel eerst contacten leggen en die contacten onderhouden. Wij delen enkele tips.

Vind een netwerkmaatje

Het kan soms handig zijn om iemand die je kent mee te nemen. Het meenemen van een persoon die je vertrouwt kan stress verlagen. Enne, daarnaast is wat morele steun ook wel fijn. Zo heb je altijd iemand om mee te praten, maar ook als excuus om weg te gaan. Zorg er overigens wel voor dat jullie niet te veel aan elkaar geplakt zitten, hierdoor kan het voor anderen namelijk ook weer lastig worden om op jullie af te stappen.

Plan een koffieafspraak

Een goede relatie komt niet zomaar aanwaaien. Mocht je met een persoon in contact gekomen zijn die bij het bedrijf werkt waar je ook voor wilt werken, trek dan de stoute schoenen aan. Vraag of diegene binnenkort tijd heeft voor een gesprek. Plan een koffieafspraak in, en bereid voor wat je ongeveer van die persoon wilt weten.

Blijf iemand volgen

Een veel voorkomende netwerkfout is de veronderstelling dat het niet de moeite waard is om een persoon toe te voegen aan je netwerk. Vaak komt dit doordat diegene niet in je vakgebied zit. LinkedIn is een van de beste manieren om netwerk binnen netwerk te vinden. Wie hebben contacten in het bedrijf of wereld waar jij interesse in hebt? Via hun kun je in contact proberen te komen met mensen die je wellicht verder kunnen helpen.

Follow-for-follow

Je hebt vast wel een keer meegemaakt dat iemand uit het niets, bijna al je Instagram-posts een like geeft. Valt op, toch? Maar wist je dat het ook een manier van jezelf 'promoten' is? Zo is het ook handig om af en toe een mail te sturen naar belangrijke contacten, om de band te onderhouden.

Stuur om de paar maanden een formele mail, laat zien dat je nog steeds geïnteresseerd bent en veel te bieden hebt. De follow-up mail hoeft niet alleen een herinnering te zijn naar gesprek. Probeer ook iets nuttigs en relevants te delen, zodat ze positief over je denken.

Dit artikel verscheen eerder op marieclaire.nl 

Bron: Marie Claire US | Beeld: Confessions of a shopaholic