Hoe je puistjes op je rug kunt voorkomen

Het is heel normaal, maar je voorkomt het natuurlijk liever.

Asian women bathing and she was bathing and washing hair.she is

Hoewel je er zelf niet zoveel van ziet en je omgeving buiten zomerse seizoenen om eigenlijk ook niet, zijn puistjes op de rug best vervelend. Met de volgende tips kun je het zoveel mogelijk voorkomen.

Oorzaak

Ten eerste is het belangrijk om te weten hoe die puistjes precies ontstaan. Net zoals pukkels op je gezicht ontstaan ook deze op je rug doordat poriën verstopt raken. Dit gebeurt op je rug en schouders vooral door zweet of vervuilde producten.

De grootste boosdoener in dit verhaal is – je verwacht het misschien niet – conditioner. Dit goedje, dat je haar zijdezacht maakt, kan voor flink wat rode bultjes op je rug zorgen. Wanneer je de conditioner niet alleen goed uit je haar, maar ook niet goed van je lichaam spoelt, kan dit de poriën van je huid gaan verstoppen. Het resultaat: puistjes. Een manier om dit te voorkomen is door je rug na het gebruik van conditioner apart te reinigen met een milde, hydraterende zeep.

Scrubben

Je kunt er zelf natuurlijk lastig bij, maar als je iemand hebt die je een handje kan helpen kan het scrubben van je rug wonderen voor je doen! Dit hoeft natuurlijk niet elke dag, één keer in de maand is al voldoende om de dode huidcellen te verwijderen, wat resulteert in een egalere huid.

Gebruik je een spons of speciale borstel onder de douche om ook je rug mee te wassen? Zorg dan dat je deze regelmatig vervangt. Deze sponzen kunnen na verloop van tijd een bron van bacteriën worden en je huid dus enorm vervuilen. Het beste is om je spons om de drie weken te vervangen.

Kleding

Zoals we eerder al aangaven is zweet één van de grootste vijanden die puistjes op je rug veroorzaken. Zweet dat in kleding trekt, kan ervoor zorgen dat het ontzettend veel bacteriën aantrekt. Yuk! Grote boosdoeners zijn nachtkleding en (sport)beha’s, die misschien niet altijd even vaak worden gewassen. Was je sportkleding daarom na elke draagbeurt en was nachtkleding om de drie à vier dagen.

Net als kleding waar in gezweet is, kan strakke kleding ook voor huidirritaties zorgen. De wrijving van de kleding op de huid zorgt voor irritatie en bovendien heeft de huid geen ruimte om te ‘ademen’. Probeer dus zoveel mogelijk strakke kleding te vermijden.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Adobe Stock