Is een relatie gedoemd te mislukken als één partner kinderen wil en de ander niet?

Een psycholoog vertelt er meer over.

De tijd waarin we er klakkeloos vanuit gaan dat iemand wel kinderen wil, ligt ver achter ons. Het is een persoonlijke keuze. Maar wat nu als jij en je partner niet hetzelfde denken over het wel of niet krijgen van kinderen? Heeft je relatie dan een kans van slagen?

Het gesprek aangaan

Als je in je twenties bent hoef je nog niet per se na te denken over het wel of niet starten van een gezin. Er is nog tijd. Het is alleen wel lastig als je een relatie hebt met iemand die kinderen wil, terwijl jij ze niet wilt. Of vice versa, natuurlijk. Als je jong bent is het verleidelijk om het gesprek dan voor je uit te schuiven. Wellicht verandert een van beiden nog wel van gedachten? Al is dit niet iets waar je vanuit mag gaan.

Als een partner geen kinderen wil en de ander wel, kan dat veel druk op de relatie leggen, zo schrijft psycholoog Elisabeth Shaw in een artikel op Body and Soul. “Geen kinderen krijgen (terwijl je ze wel wilt, red.) kan voelen als een enorme opoffering. Als hier niet goed over wordt gepraat, kan het leiden tot afgunst.”

Problemen die kunnen ontstaan

Hoe groot de kans is dat de wegen van twee mensen scheiden als een van beiden een kinderwens heeft en de ander niet, is niet bekend. Daarnaast kan een relatie ook stranden om andere reden. En dat kan voor de persoon die zichzelf zag als ‘opofferend’ voor een extra gevoel van verlies zorgen als een vrouw haar kinderwens bijvoorbeeld niet heeft vervuld. “Als het paar uit elkaar gaat en de vrouw haar vruchtbare jaren heeft gepasseerd, kan ze het gevoel hebben dat ze veel meer heeft verloren dan alleen een partner.”

Anderzijds kan het ook dat iemand besluit toch kinderen te nemen, terwijl diegene het helemaal niet wil. Wordt hier niet goed over gepraat? Dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor de eventuele kinderen. “We nemen aan dat een ouder onmiddellijk verliefd wordt op een kind als het wordt geboren en overgaat tot zorg en verantwoordelijkheid, maar dat is een onzekere veronderstelling”, vindt Shaw. Als de relatie strandt – om wat voor reden dan ook – kan een ‘opofferend’ persoon dat het kind kwalijk nemen.

Communicatie

Het is lastig om te zeggen of een relatie gedoemd is om te mislukken als een van beiden kinderen wil en de ander niet. Een ding is wel zeker: het zal niet makkelijk zijn. Daarom deelt Shaw 5 tips om het onderwerp bespreekbaar te maken. Dit om te voorkomen dat er verkeerde verwachtingen ontstaan of dat de relatie voortkabbelt op slechte communicatie. Maar ook: hoe het dan verder moet als jullie wel samen verder gaan en een van beiden water bij de wijn moet doen?

1. Luister goed

Zegt je geliefde dat hij of zij geen kinderen wil? Neem dit dan serieus, ook als jullie nog maar net samen zijn. Denk dus niet: hij of zij verandert nog wel van gedachten. Ja, het kan. Maar er is ook een mogelijkheid dat dit niet zo is. Voorkom teleurstellingen en maak hierin geen aannames. En vraag je ook af of je wilt wachten op iets dat waarschijnlijk niet gaat komen.

2. Wees eerlijk

Wil je kinderen en je vriend(in) niet? Wees hier dan wel duidelijk en eerlijk over. Aan het begin van een relatie wil je er misschien niet te veel over praten, omdat je de ander niet onder druk wilt zetten, maar het gaat wel over je toekomst. Voor beide partners is het belangrijk om hierin duidelijk te zijn. Neem ook de tijd om hierover te praten. Gebeurt dit niet? Dan loop je het risico dat de ander aannames gaat maken.

3. Verantwoordelijkheid nemen als jouw partner ‘de opoffering’ maakt

Zijn jij en je partner er heel duidelijk in dat jullie beiden andere wensen hebben rondom het stichten van een gezin? Vraag je dan goed af wat dit voor jullie relatie betekent op de lange termijn, zo adviseert Shaw. “Je kunt niet de rest van je leven het verlies van je partner proberen te compenseren”, stelt ze. “Het kan dan beter zijn om de relatie te beëindigen in plaats van samen te blijven.”

4. Verantwoordelijkheid nemen als jij ‘de opoffering’ maakt

Ben jij degene die toch doet wat je partner wil op het gebied van een gezin stichting, terwijl het niet jouw wens is? Vraag jezelf dan van tevoren af of je die opoffering wel volledig kan accepteren, want dat is cruciaal als je de relatie wilt laten slagen. “Als je weet dat dit een enorme last zal zijn en je je partner gaat zien als degene voor wie jij een opoffering maakte, kan dit snel escaleren."

5. Praat over de beslissing en maak plannen

Het grootste ding dat ervoor kan zorgen dat de relatie strandt is het gevoel aan ongelijkheid in de relatie. Een van beiden kan zich ongelijk voelen in de relatie, omdat zijn of haar wens niet in vervulling kan komen en die van de ander wel gehoord wordt. Als je instemt om die opvoering te maken, moet je vaststellen welke andere dingen je dan wel wilt. Welke andere doelen heb je in jullie relatie? En kan je partner je daarin wel geven wat je wilt? Het is lastig, maar het is belangrijk om hierover te praten met je geliefde. Alleen dan is er een kans dat een relatie dit kan overleven.

Bron: Body and Soul | Beeld: August de Richelieu (Pexels)