Heb je het buiten sneller koud als je je jas binnen aanhoudt?

Feit of fabel?

Hoe mooi een winterjas ook is, uiteindelijk dragen we 'm voornamelijk omdat die ons warm moet houden in de winter. Sommigen beweren echter dat je jas minder goed helpt als je die binnen (bijvoorbeeld wanneer je in de trein zit) aanhoudt. Maar in hoeverre klopt dit?

Jas aanhouden

Een warme jas kan niet ontbreken in de winter. Is het bij jou op kantoor soms heel koud? Grote kans dat je dan weleens binnen met je jas aan zit. Hou jij de jas ook in winkels aan en tijdens het autorijden? Je zal het dan al vaak genoeg gehoord hebben: ‘Doe je jas uit, anders krijg je het koud buiten!’ Maar, is dit eigenlijk wel zo?

We nemen het klakkeloos over, maar krijg je het buiten écht kouder als je binnen je jas aanhoudt? Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, geeft antwoord op deze prangende vraag.

Feit of fabel?

“Als je binnenshuis je jas aan hebt, kun je de lichaamswarmte die je produceert moeilijker afgeven. Het lichaam wordt dan warmer”, legt Daanen uit aan HLN. “Als je vervolgens naar buiten gaat, is er een grotere warmtecapaciteit en duurt het juist langer voor het lichaam dusdanig afkoelt dat je het koud krijgt.”

Conclusie

Alle mensen die jou er al die tijd op hebben gewezen dat je je jas uit moet trekken als je binnen bent hadden dus heelmaal geen gelijk. Volgens Daanen is het dus precies andersom! Wie binnen een winterjas aanhoudt, zal buiten in de kou langer kunnen genieten van de eigen lichaamswarmte. Good to know!

Bron: Beau Monde, Grazia archief | Beeld: NL Beeld