Redenen waarom je haar soms de volgende dag alweer vet is

Het heeft niet alleen te maken met het te vaak wassen.

back view of young brunette woman brushing hair in bathroom.

Vraag een vriendin wanneer ze haar lokken wast, en de kans is groot dat ze meteen een 'wasplan' opdreunt. We proberen ons haar allemaal niet te vaak te wassen, maar kunnen de verleiding toch niet weerstaan als ons haar vet is. Maar hoe kan het toch dat je haar soms zo snel weer greasy wordt?

Er zijn meerdere redenen waarom je haar snel vet wordt. De meestbekende is dat je het te vaak was, maar daarnaast spelen ook de volgende redenen een rol.

Je wast het te vaak

Oké, we hebben 'm al genoemd, maar willen het toch even toelichten. Je haar kan sneller vet worden als je het te vaak wast. En dat helpt misschien op de korte termijn, maar op de lange termijn werkt het juist andersom. Als je je haar elke dag wast, was je telkens de natuurlijke oliën van je hoofdhuid af. Hierdoor gaat je hoofdhuid telkens extra zijn best doen om nieuwe olie aan te maken, zodat je hoofdhuid niet uitdroogt. Hierdoor wordt je haar dus ook snel vet. Probeer je wasbeurten langzaam af te bouwen naar 2 tot 3 wasbeurten in de week voor het beste resultaat.

Je zit te vaak aan je haar

Je regelmatig je lokken in model met je vingers? Dan is er een grote kans dat je aan het einde van de dag vettig haar hebt. Als je met je vingers over je hoofdhuid gaat, blijft er vet van je hoofdhuid aan je vingers zitten. Dit smeer je vervolgens uit over je haren zodra je het in model brengt. Hetzelfde geldt voor krabben op je hoofd. Wil je dit voorkomen? Probeer dan wat minder aan je haren te zitten!

Je gebruikt te veel conditioner (of je gebruikt het verkeerd)

Natuurlijk is conditioner of een haarmasker goed voor de gezondheid van het haar, maar er is ook een grens. Het kan namelijk zo zijn dat je een te zware conditioner hebt voor jouw haartype. Hierdoor verzwaart je haar, gaat het hangen en oogt het ook vettiger als je het bij je aanzet aanbrengt.

Daarnaast is het belangrijk om de conditioner of je haarmasker alleen in de lengtes van je haar aanbrengt. Het deel wat uit je staart uitkomt als je een staart zou maken. Dit is wat de meeste verzorging nodig heeft, het andere deel wordt wel gehydrateerd door je hoofdhuid.

Je borstelt je haar te vaak

Iedere keer als je je borstel door je haar haalt, neem je de oliën van je hoofdhuid mee op je borstel en smeer je het uit over je haren. Als je het te vaak borstelt, zal je haar ook sneller vet zijn.

Je borstel is vies

Iedere keer als je je haren borstelt, blijven er oliën en andere haarproducten in de borstel plakken. Als je je (schone) haren dan weer borstelt, smeer je deze producten weer uit over je haar, waardoor het sneller vet kan worden.

Beeld: Adobe Stock