Heb je last van acne? Met dit stappenplan kun je het behandelen 

Met dit plan pak je niet alleen acne aan, het zorgt ook voor een stralende en egalere huid.

Er zijn vele huidverzorgingsproducten op de markt die beloven acne aan te pakken, maar niet elk product levert het gewenste resultaat op. Wij vroegen aan een huidtherapeut wat nu de effectiefste manier is om acne te behandelen. 

De huid verbeteren met ZO Skin Health 

Helaas, er is geen one-size-fits-all-antwoord op de vraag hoe je acne het beste kunt behandelen, weet huidtherapeut en physician assistant Keshia Houben van SkinLab Maastricht. Al vier jaar helpt zij in haar kliniek patiënten met de meest uiteenlopende huidproblemen, waaronder acne. Hoewel elke acnehuid anders is, zet ze graag de producten van huidverbeteringsmerk ZO Skin Health in om acneklachten te verminderen en de huidconditie in het geheel te verbeteren. “De producten van dit merk bevatten hoge concentraties actieve ingrediënten, veel meer dan in producten van andere merken”, vertelt Keshia. “Hierdoor kun je de huid echt verbeteren en het huidprobleem aanpakken, of je nu last het van acne of iets anders. In zes weken kun je al verbetering merken, soms is het echt een verschil van dag en nacht.” 

Om acne aan te pakken plant Keshia altijd eerst een intakegesprek om te bepalen hoe de huid het beste behandeld kan worden. “We doen eerst een huidanalyse om te achterhalen wat voor soort acne iemand heeft, vervolgens brengen we in kaart welke producten belangrijk zijn om de acne te verhelpen.” Hoewel de producten heel belangrijk zijn – “zonder kun je geen resultaat behalen” – kijkt de huidtherapeut ook naar je leefstijl. “We bespreken bijvoorbeeld ook je dieet. Bepaalde voedingsmiddelen kun je beter niet eten als je last hebt van acne. Wij adviseren dan bijvoorbeeld om zuivelinname te beperken, of het liefst zelfs te elimineren, en we raden aan om je kussensloop elke twee dagen te wassen.” 

De producten 

Aan de hand van iemands huidtype wordt een behandelplan opgesteld om de acne te verminderen en de huid te verbeteren. Hoewel dit per persoon kan verschillen, worden bepaalde producten van ZO Skin Health aan de meeste personen aangeraden. “We adviseren eigenlijk altijd Exfoliating Cleanser, Dual Action Scrub en Oil Control Pads. Om de huidbarrière gezond te krijgen en te houden adviseren we Daily Power Defense. Deze stappen samen noemen we ook wel het Getting Skin Ready-plan, dat wordt ingezet om de huid goed te reinigen. Dit zijn echt de basisstappen die iemand met acne moet volgen. We vullen het vaak aan met producten zoals Wrinkle + Texture Repair, om bijvoorbeeld littekens die door de acne zijn ontstaan te verminderen of verbeteren.” 

Als iemand de aanbevolen producten en gebruiksinstructies trouw opvolgt, is het mogelijk om binnen zes tot acht weken al resultaat te bereiken. “In het begin moet de huid wel even aan de producten wennen”, weet Keshia. “De eerste twee weken zul je daarom geen drastisch verschil merken. De huid moet eerst van binnenuit gezond worden. Daarna worden de eerste resultaten zichtbaar en zie je vaak echt een vermindering van de acne. In sommige gevallen kan het zelfs helemaal verdwijnen.” 

De resultaten boosten 

Het is mogelijk om aanvullende behandelingen te volgen bij SkinLab Maastricht, om de resultaten van ZO Skin Health wat extra kracht bij te zetten. Dit wordt vaak pas gedaan wanneer iemand de producten van ZO Skin Health al een tijdje gebruikt. “De producten doen zo goed hun werk dat mensen een extra behandeling soms niet nodig vinden. Daarom wachten we liever altijd met een aanvullende behandeling.” 

Keshia geeft wel aan dat een peeling nog weleens nuttig kan zijn. “Door middel van een peeling reinigen we de huid dan. We zien namelijk vaak dat de acnehuid wat verdikt is en het talg daardoor niet zo goed afgevoerd kan worden. Met een peeling kunnen we de huid wat dunner maken, waardoor talg beter afgevoerd kan worden en de celdeling wordt gestimuleerd.” Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kunnen cliënten kiezen voor een peeling met salicylzuur of de trichloorazijnzuurpeeling van ZO Skin Health. Afhankelijk van je wensen wordt bepaald welke peeling het beste ingezet kan worden. Zo kan de huid bij de ene peeling erg gaan schilferen, terwijl je bij de andere peeling niet zoveel aan de huid zult zien. Terwijl je met beide mooie resultaten kunnen behalen. “De combinatie van een peeling en de producten van ZO Skin Health kunnen zorgen voor een huid met een mooie glow.” 

Om de behaalde resultaten te behouden, drukt Keshia haar cliënten op het hart om de producten te blijven gebruiken. “Ik vergelijk het weleens met iemand die wil afvallen”, lacht ze. “Wanneer je in de sportschool een sixpack hebt gecreëerd, moet blijven trainen om die te behouden. Huidverzorging moet je ook zo zien. Als je stopt met de producten thuis te gebruiken, dan zullen de acnesymptomen weer terugkomen. Je moet het dus echt blijven gebruiken om het onder controle te houden.” 

Openingsbeeld: Adobe Stock

Laatste nieuws