Hoe kun je zo snel mogelijk van een koortslip afkomen?

Niet alleen onflatterend, maar ook pijnlijk.

Iedereen die een keer een koortslip heeft gehad weet hoe vervelend het is. Het ziet er niet heel flatterend uit en is bovendien erg pijnlijk. Dus hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf? En hoe camoufleer je het in de tussentijd een beetje?

Oorzaak

Een koortslip is een kleine blaar die zich op je lippen of rond je mond ontwikkelt. Het wordt veroorzaakt door het herpes simplexvirus. Het herpes simplexvirus (ook wel koortslipvirus) is zeer besmettelijk en kan gemakkelijk van persoon tot persoon worden doorgegeven door direct contact. Ze ontstaan vaak door verhoogde stress en vermoeidheid, maar kunnen ook worden veroorzaakt door zonlicht, vermoeidheid, een wondje bij de mond, en bij vrouwen tijdens hun menstruatie.

Behandelen

Hoewel ze meestal na ongeveer twee weken vanzelf genezen, kunnen ze onaangenaam zijn. Je wil er dus zo snel mogelijk van af. De antivirale crèmes met penciclovir of acyclovir werken het snelst. Om effectief te zijn, moeten deze behandelingen worden toegepast zodra de eerste tekenen van een koortslip optreden.

Als je niet staat te trappelen om met een dikke klodder witte crème op je mondhoek rond te lopen (we get it), dan zijn koortslippleisters de beste optie. Ze zijn niet alleen onzichtbaar, ze bevorderen ook de perfecte omgeving voor een supersnelle genezing. En werken als een 'schild', waardoor het risico op besmetting voor anderen wordt verminderd.

Tussen de uitbraken door is het noodzakelijk om je lippen in topconditie te houden. Ga voor een lippenbalsem die ontstekingsremmende middelen en natuurlijke ingrediënten bevat. Er zijn zelfs balsems die speciaal zijn gemaakt voor de verzorging van koortslippen. Daarnaast is het belangrijk om je immuunsysteem te versterken, dus zorg ervoor dat je veel rust krijgt, veel fruit en groenten eet en over het algemeen gewoon wat tijd neemt om te relaxen.

Cover-up

Wanneer: Je moet oppassen dat je geen make-up aanbrengt op een koortslip totdat de korst verschijnt, tijdens het laatste stadium. Hoe moeilijk het ook is, probeer het niet eerder aan te brengen. Dit zorgt voor ontstekingen en irritaties. Waardoor het helingsproces nog langer zal duren.

Hoe: Verberg de roodheid met een neutraliserende groene camouflagestift en blend de randen goed uit, zodat ze uitvloeien in de huid. Als de concealer eenmaal is aangebracht, ga je er met foundation of gewone concealer overheen en ten slotte, breng je een losse poeder aan zodat alles goed blijft zitten. Zorg wel dat je dit alleen doet als het noodzakelijk is. Het beste is om het eerst volledig te laten helen.

Bron: Cosmopolitan UK | Beeld: Alena Darmel (Pexels)