Helpt een verzwaringsdeken daadwerkelijk bij slaapproblemen?

Een verzwaringsdeken zou stress kunnen verminderen en zorgen voor een betere nachtrust.

Young female sleeping peacefully in her bedroom at night. Relaxing at nighttime

Kun je 's nachts niet zo goed slapen? Dan heb je vast weleens de claim gehoord dat een verzwaringsdeken je nachtrust verbetert. Maar in hoeverre is dit echt zo?

Slaapassociatie

Ten eerste: wat is een verzwaringsdeken precies? Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een verzwaarde deken. Deze deken weegt vaak tussen de vier en tien kilo en het zou dé oplossing zijn tegen slaapproblemen. Maar val je door zo’n verwaringsdeken echt lekkerder in slaap? Metro sprak erover met Stephanie Molenaar, slaapexpert en auteur van elf verschillende boeken over slaap. “Iedereen kent wel het effect van lekker slapen als je onder een dik en donzig dekbed ligt, of wanneer je iemand tegen je aan hebt liggen. Dat vertelt je al dat die verzwaring iets doet met ontspannen, je veilig voelen en gelukkig zijn. Die gevoelens komen voort uit onder meer serotonine en dat is dan toevallig ook weer de voorloper van het slaaphormoon.”

Hoewel dat positief klinkt, zijn er volgens Molenaar ook kanttekeningen op te noemen bij een verzwaringsdeken. Je kunt er namelijk gewend aan raken, waardoor je er naar verloop van tijd niet meer zonder kunt slapen. “Baby’s kunnen dat bijvoorbeeld hebben met een fopspeen. Het probleem hiervan is alleen dat je na verloop van tijd niet meer zonder kunt, terwijl je die deken niet zo makkelijk meeneemt op vakantie”, aldus Molenaar.

Ontspanning

Naast een betere nachtrust zou een verzwaringsdeken ook zorgen voor minder stress. Er worden immers minder stresshormonen aangemaakt, waardoor de stressreactie kalmeert en het slaaphormoon een kans krijgt. Hoewel een verzwaringsdeken zeker voor ontspanning kan zorgen, is een verzwaarde deken niet de enige manier om dit effect te bereiken. “Je ontspant ook door simpelweg goede slaaphygiëne toe te passen, zoals een fijn avondritueel en een goede slaapomgeving”, weet Molenaar te vertellen.

Waar dat laatste volgens Molenaar bewezen is effectief te zijn in stressvermindering, is een verzwaringsdeken dat niet. Hier is nog te weinig onderzoek naar gedaan. Het is tevens nog maar de vraag of zulk onderzoek überhaupt mogelijk is, vertelt de slaapexpert. “Het is lastig om te onderzoeken, aangezien er geen placebo te geven is. Je merkt het als er geen verzwaring is.”

Conclusie

Een verzwaringsdeken kan wel degelijk helpen om beter in slaap te vallen en te ontspannen, al is dit niet wetenschappelijk bewezen. Molenaar benadrukt dat een verzwaringsdeken enkel en alleen een symptoombestrijder is: je lost je slaapproblemen er niet mee op. Voor een echt goede nachtrust is het volgens de slaapexper ‘gezonder, goedkoper en beter’ om aan de oorzaak te werken. Maar heb je nou alle behandelingen al geprobeerd? Dan kun je uiteraard een verzwaringsdeken proberen. “Let dan wel goed op welke deken je koopt. Een verzwaarde deken is alleen effectief als de verzwaring circa tien procent van je lichaamsgewicht is. Te zwaar of te licht helpt dus niet”, aldus Molenaar.

Bron: Tips en Weetjes, Metro | Beeld: Adobe Stock