3x zo kun je ongezonde werkgewoontes uit de weg gaan

Want ze sluipen er makkelijker en sneller in dan je denkt.

Worried fatigued mature business woman wearing glasses having headache at work.

Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat we maar een klein deel van de dag echt productief aan het werk zijn. Toch zitten we alsnog (soms meer dan) veertig uur per week op kantoor. Niet erg gezond. Voorkom daarom de volgende ongezonde gewoontes op kantoor.

Negeer je stress niet

Stress is niet alleen mentaal slopend, het heeft ook een grote impact op je lichamelijke toestand. Zo blijkt uit onderzoek dat het kan leiden tot hartproblemen en dat het je stofwisseling kan vertragen. Mensen die lagere stresslevels hebben, zouden zelfs minder last hebben van gewichtstoename. Negeer je werkstress daarom niet.

Maak iedere week (en het liefst zelfs iedere dag) een goede planning zodat je je taken gedaan kunt krijgen. Als je alles goed indeelt en tussentijdse deadlines voor jezelf stelt, zul je merken dat je minder gestresst bent. En natuurlijk kunnen er periodes zijn waarin je af en toe wat stress hebt, maar dit moet niet de standaard zijn. Is dit wel het geval? Bespreek dan met je manager hoe het beter kan. Ben je eigen baas? Onderzoek dan wat jij zelf kunt doen om je werkstress te verminderen.

Verander je snackgewoontes

Zelfs als je verantwoord ontbijt, luncht en dineert, kunnen jouw tussendoortjes ervoor zorgen dat je veel te veel calorieën binnenkrijgt. Vooral als je een stresseter bent, heb je vaak niet door wat je nu precies in je mond stopt. Dit betekent niet direct dat snacken ongezond is. Integendeel, uit verschillende onderzoeken blijkt dat de goede manier van snacken er juist voor zorgt dat jij je later op de dag niet overeet.

Let er op wat je eet; worteltjes zijn natuurlijk gezonder dan een stuk chocolade – al mag dat laatste natuurlijk ook best weleens. Eet daarbij niet achter je bureau; zo heb je niet je volle aandacht erbij, wat ertoe leidt dat je al gauw te veel naar binnen werkt.

Blijf sporten

We snappen dat je voor je werkdag begint, weinig zin hebt om te gaan sporten. En ook na je werk kan het lastig zijn om je er nog toe te zetten; je hebt er nu eenmaal al een hele dag opzitten. Toch moet je er een prioriteit van maken. Sporten zorgt er namelijk voor dat er gelukshormonen worden aangemaakt in je lijf en dat je stressniveau daalt. Je moet de eerste paar keer echt even tegen je zin in gaan, maar zodra je eraan gewend bent, wordt sporten een onderdeel van je dag en is het net zo belangrijk voor je als eten en slapen.

Bron: Lifehack | Beeld: Adobe Stock

Carriere
  • Worried fatigued mature business woman wearing glasses having headache at work. Tired busy 40s middle aged businesswoman feeling stress at workplace looking at laptop computer in office.