Januari markeert voor velen de start van een nieuw spaarjaar. Dit jaar zal er eens even écht goed gespaard worden. Al weten we allemaal dat de Belastingdienst, je wasmachine, de APK en je sociale kring er soms heel andere plannen voor je zuurverdiende geld hebben. Op TikTok gaat nu de term loud budgeting rond. Een spaartrend die TikTokkers inzetten om dit jaar (hopelijk) hun spaardoelen te bereiken.
Wat is loud budgeting?
De term loud bugeting ging aan het begin van deze maand viraal op TikTok en momenteel is de term nog steeds trending. Het idee achter deze spaartechniek is simpel, het houdt in dat je sociale gelegenheden afwijst wanneer dit je financiële doelen in gevaar brengt en dat je ook eerlijk aangeeft dat dit de reden is waarom je niet aanwezig zult zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bioscoopbezoekje of uit eten gaan.
Werkt het?
Een etentje of bioscoopbezoek afwijzen omdat het je spaardoel in de weg staat, voelt nog wel behapbaar. Maar hoe zit het met dat toch wel dure vrijgezellenfeest? Of een vakantie met een vriendengroep? Als het gaat om dit soort zaken – en dus het onderhouden van relaties met mensen die belangrijk zijn – hebben mensen nog weleens het gevoel dat ze geen andere keuze hebben dan de uitnodiging te accepteren. Met tegenzin, en met financiële gevolgen van dien. Bijvoorbeeld wanneer je geld moet gebruiken dat je eigenlijk opzij had gezet voor een nieuwe auto. Met loud budgeting moet het makkelijker worden om hier nee tegen te zeggen. Mensen spreken uit dat het hun financiële doelen in de weg staat en kiezen ervoor om dit te prioriteren.
@mohaewithjennypark Financial literacy is sexy!!! #money #financialliteracy #personalfinanceforbeginners #howtobegoodwithmoney #wealth #debtfree #loudbudgeting ♬ new jeans sped up - ˖ ˚₊‧ ✧ ₊˙⊹
Een keer nee zeggen tegen een avondje bowlen met vrienden is natuurlijk te doen. Nee zeggen tegen het vrijgezellenfeest van je beste vriendin is lastiger. Je houdt je geld dan in je portemonnee, maar je mist wel een heel belangrijke en mooie dag. Dus ja, loud budgeting kan helpen om je spaardoelen te bereiken, maar uiteindelijk draait het wel om balans. "Prioriteit geven aan sparen en dit met trots doen lijkt een geweldig idee", erkent Elizabeth Schwab, Program Char of the Behavioral Economics and Business Psychology Divisions aan The Chicago School, in gesprek met CNBC, maar je moet niet doorslaan. "Het is belangrijk om een balans te vinden tussen je geld toewijzen aan je spaarrekening en aan activiteiten die je vreugde brengen in het leven. Het afwijzen van al die sociale uitnodigingen heeft uiteindelijk invloed op ons sociaal en emotioneel welzijn." Swab wil benadrukken dat balans erg belangrijk is. En als je het geld echt ergens niet voor overhebt, bijvoorbeeld wanneer dat vrijgezellenfeest twee dagen in beslag neemt. Stel dan voor om er maar een dag bij te zijn. Het positieve aan de loud budgeting trend, is dat je eerlijk kunt zijn over je financiën en mensen kunnen dan met je meedenken.
Georganiseerd sparen
Het kan goed zijn om af en toe eens een sociale gelegenheid af te slaan, omdat het je spaardoelen in de weg staat. Maar alle sociale activiteiten afslaan? Dat is dus geen goed idee. Het is verstandiger om georganiseerd te sparen en om ook wat geld opzij te zetten voor sociale activiteiten. Bovendien bieden veel banken nu de optie aan om speciale 'potjes' aan te maken binnen je spaarrekening. Maak een potje aan voor elk spaardoel dat je hebt (bijvoorbeeld een noodfonds of eentje voor de vakantie), en maak ook een spaarpotje voor speciale gelegenheden, zodat je geen nee hoeft te zeggen tegen leuke sociale gelegenheden waar je echt naartoe wilt.
Bron: CNBC, TikTok | Beeld: Adobe Stock