‘Collageen banking’ is trending op skincare-gebied en dit wil je erover weten

Alles voor een elastische en soepele huid.

Op je vijfentwintigste kun je je nog piepjong voelen, maar het is toch echt de leeftijd waarop het collageen in je huid begint af te nemen. Vervelend, want collageen zorgt ervoor dat je huid elastisch en stevig blijft. Met ‘collageen banking‘ proberen mensen het proces te vertragen.

Het belang van collageen

Collageen en huidveroudering zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het begrip valt dan ook altijd wanneer we het hebben over huidveroudering vertragen. Collageen is namelijk het eiwit dat zorgt voor een sterke, veerkrachtige en gezonde huid. “Collageen is het belangrijkste structurele eiwit in onze huid dat het ondersteuning, structuur en kracht geeft”, vertelt dermatoloog Dr. Anjali Mahto in gesprek met Stylist.

Vanaf ongeveer je vijfentwintigste begint het collageenniveau af te nemen. Dit gebeurt geleidelijk aan. Dr. Mahto legt uit dat het met ongeveer 1 procent per jaar begint te dalen. Het resultaat? Een huid die langzaam z’n stevigheid en elasticiteit verliest. Niet iets waar veel mensen op zitten te wachten. Daarom doen steeds meer mensen aan het zogenoemde ‘collageen banking’.

Wat is collageen banking?

“Het begrip collageen banking verwijst naar het beschermen en behouden van het collageen in je huid”, weet huidverzorgingsexpert Angela Taylor. Het ‘baking’ verwijst dus naar het ‘vasthouden’ van collageen in de huid. “Leeftijdsgebonden verlies van collageen is onvermijdelijk”, vervolgt Taylor, “maar we kunnen allemaal stappen ondernemen om onze huid en collageen gezond te houden.”

De stappen die je moet zetten om collageen in je huid te ondersteunen en vast te houden zijn niet moeilijk. Je kunt je huid namelijk enorm helpen met de volgende huidverzorging.

 • Draag een zonnebrandcrème
  Draag elke dag een SPF en breng de crème om de twee uur opnieuw aan. Kies een zonnebrand die beschermt tegen UVA- en UVB-straling
 • Hydrateer de huid goed
  Breng zowel ’s ochtends als ’s avonds een hydraterende crème aan op de huid.
 • Gebruik antioxidanten
  Antioxidanten in huidverzorging beschermen de huid tegen vervuiling. Ook helpen de antioxidanten om schade aan de huid als gevolg van blauw licht te herstellen.
 • Gebruik topische retinoïden te gebruiken
  Let erop dat je het gebruik van retinoïden (zoals retinol) wel opbouwt om je huid eraan te laten wennen.

Om collageen in de huid te stimuleren kun je ook kiezen voor een speciale behandeling bij een huidtherapeut. Taylor stelt dat microneedling erg succesvol kan zijn. “Dit kan de productie van collageen stimuleren”, aldus de huidverzorgingsexpert.”

Proberen collageen in de huid te behouden, kan positief voor de huid uitpakken. Hoewel je collageenverlies helaas niet volledig kunt tegenhouden, is het wel mogelijk om het te vertregen. Hierdoor kun je langere tijd genieten van een stevigere en elastischere huid, waardoor fijne lijntjes minder aanwezig zullen zijn.

Bron: Stylist UK | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws