Waarom je libido vaak minder hoog is in de winter

Lagere temperaturen, lager libido.

De winter staat nu niet bepaald bekend als feel good seizoen. De dagen zijn kort, de temperaturen koud en ook ons libido is tijdens dit seizoen wat minder hoog. Hoe kan dat precies?

Minder

Het is niet zo heel vreemd dat we momenteel minder zin hebben in sex dan in andere seizoenen. Intimiteitsspecialist Holly Robinson en sekstherapeut Bat Sheva Marcus verklaren tegenover Metro UK dat het komt omdat ons lichaam in de winter minder serotine en dopamine aanmaakt. Deze feel good hormonen krijgen een boost door de zon, en in de winter blijft die boost dus wat uit.

Ook maakt onze huid in de winter minder vitamine D aan. Vitamine D is niet alleen goed voor sterke botten, tanden en spieren, maar het verbetert ook het humeur en de sexdrive. En zo zijn er nog een paar zaken die ervoor zorgen dat we met onze partner/scharrel/kwarrel in de kroonluchters willen hangen.

"Voeg aan die zaken toe dat je partner in de zomer meer transpireert. Hierdoor komen feromonen vrij die een grote rol spelen in seksuele aantrekkingskracht", aldus de experts. In de winter komen er minder feromonen vrij, omdat we dan minder zweten. Bovendien dragen we – just to state the obvious – in de winter meer kleren. In de zomer zien we meer huid, wat lustopwekkender werkt.

Minder sex

Naast dat het winter is, blijken we sowieso minder sex te hebben. Zo blijkt uit onderzoek dat we minder van bil gaan dan twee jaar terug. Dat heeft allemaal te maken met de tijden waarin we leven. Uit onderzoek van Mental Health Foundation voelt 74 procent (!) van de mensen momenteel stress. En als iets een domper is voor je seksleven, is dat het wel.

"Je zult geen bevredigende of intieme sex hebben als je day-to-day life wordt geteisterd door stress of anxiety", legt Robinson uit. Met name mensen die stress ervaren door werk zullen dit merken. "Zij voelen zich vaak minder verbonden met hun lichaam omdat ze zich moeten focussen op het hoofd boven water houden." Voor vrouwen heeft het vaak nog een ander negatief effect. "Het maakt het moeilijker om genot te ervaren, waardoor veel vrouwen (die gestrest zijn, red.) geen hoogtepunt kunnen bereiken wanneer ze wel sex hebben."

Als dit voor jou geldt, raadt Robinson aan om je stress zoveel mogelijk het hoofd te bieden. Al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Kun je een beetje hulp gebruiken bij het tegengaan van stress? Dan is het altijd goed om een specialist te raadplegen.

Bron: Metro UK | Beeld: Ron Lach