Waarom je beter geen squat-houding kunt aannemen tijdens het plassen

Al snappen we waarom dit soms de enige optie lijkt als je naar een openbaar toilet gaat.

Hoewel iedereen meerdere keren per dag het kleinste kamertje van het huis bezoekt, is een toiletbezoek ontzettend privé. Het liefst bezoek je dan ook de wc in jouw eigen huis. Als jij ver van huis bent of echt heel nodig moet, is dat helaas geen optie. Neem jij vaak een squat-houding aan als jij je business op een vreemd toilet doet? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je.

In de squat-houding

Elke vrouw heeft wel een keer in een squat-positie boven een vreemde wc gehurkt. De een doet het altijd – de gedachte dat jouw billen een bril aanraken die waarschijnlijk ook al door tal van anderen is aangeraakt is niet heel prettig. De ander doet het sporadisch – wanneer van een wc-bril geen sprake is, of wanneer dat ding er gewoon echt vies uitziet.

Die squat-houding is niet heel fijn. Je voelt de spanning in je benen, in je core en in je rug. En dan moet je ook nog eens netjes een nummertje 1 of nummertje 2 doen. Nee, prettig is het niet. Bovendien is het ook helemaal niet goed voor je, zo vertelt bekkenbodemspecialist dr. Carol Figuers, professor aan de Duke University School of Medicine. Volgens Figuers kan het hurken tijdens je behoefte leiden tot meer dan alleen ongemak op het moment zelf.

Waarom is het zo slecht?

"Wanneer je niet helemaal gaat zitten, zijn je spieren niet volledig ontspannen", vertelt Figuers in gesprek met Body and Soul. "Om de blaas volledig te legen, moeten de bekkenbodemspieren losgelaten worden." Houd je boven het toilet een squat-houding aan? Dan blijven je spieren volgens de specialist meestal 30 tot 40 procent gespannen. Hierdoor zal een deel van de urine in je blaas achterblijven.

Nu klinkt dat misschien niet meteen problematisch, maar dat blijkt het helaas wel te zijn. Zeker als je het vaak doet. Op de lange termijn kan het er volgens de specialist toe leiden dat de urine die achterblijft voor irritatie in de blaas kan zorgen. Hierdoor krijg je sneller het gevoel dat je weer naar het toilet moet, terwijl de blaas nog niet vol is.

Wat dan wel te doen?

Natuurlijk wil niemand een geïrriteerde blaas ervaren, maar zitten op een openbare toiletbril is alsnog voor de meesten geen prettig idee. Wil je echt niet dat jouw billen die wc-bril raken? Dan raadt Dr. Figuers aan om 'een nest' van wc-papier te maken op de wc-bril. Hier kun je dan op zitten. In sommige gevallen zijn er zelfs papieren zittinghoesen aanwezig die je kunt gebruiken.

En oké, als ook dat niet echt een optie is, is het heus niet erg om een keer boven de bril te zwegen. Maak er alleen geen gewoonte van.

Bron: Body + Soul | Beeld Miriam Alonso (pexels)