Deze tekenen wijzen erop dat je te onafhankelijk bent

Soms is hulp accepteren van anderen helemaal niet erg.

Noemen jouw vriendinnen je ook wel Miss independent? Dan betekent dat vast dat je sterk in je schoenen staat en niet zo snel hulp van anderen vraagt. Toch bestaat er ook zoiets als té onafhankelijk zijn. We vertellen je de signalen.

Geen hulp nodig

Er is niets mis met goed op je eigen benen kunnen staan. Zelf een IKEA-kast in elkaar zetten? Check. Zelf een bedrijf beginnen? Check! Zelf naar het ziekenhuis rijden voor een belangrijke afspraak? Check. Veel mensen redden zich prima alleen en vragen niet of nauwelijks hulp van anderen. Onafhankelijk zijn wordt zeker geprezen, maar volgens therapeuten kan onafhankelijkheid – wanneer het tot het uiterste wordt doorgevoerd – het onderhouden van gezonde relaties in de weg staan en ook veel angst veroorzaken. Er is zelfs een term voor: hyper-onafhankelijkheid, ofwel een extreme vorm van zelfredzaamheid en het actief vermijden van hulp van anderen.

Wanneer is onafhankelijk zijn gezond en wanneer ga je hierin te ver?

"Hyperonafhankelijkheid is te veel op jezelf vertrouwen en te weinig op anderen. Het staat ook bekend als toxische onafhankelijkheid", legt Summer Forlenza, een gediplomeerd familie- en huwelijkstherapeut die gespecialiseerd is in de gevolgen van trauma's, uit aan HuffPost. Iemand die hyperonafhankelijk is, vraagt op zijn werk nooit om hulp, zelfs niet als hij echt niet meer weet wat hij moet doen. Ook zal deze persoon nooit een partner of vriend voor hem laten betalen, of heeft hij moeite met delegeren omdat hij anderen niet vertrouwt om de taak goed uit te voeren.

Liana Ross, een gediplomeerd psycholoog en presentatrice van de podcast Let's Be Honest, vertelde HuffPost dat het nuttig is om onafhankelijkheid te zien als een spectrum. "Het draait allemaal om de ernst. Hyper-onafhankelijkheid is een extreme vorm van zelfredzaamheid, mogelijk tot het punt waarop je jezelf isoleert van je ondersteunende netwerk en hulp weigert, zelfs als het hard nodig is", zei ze. Onafhankelijkheid is volgens Ross niet per se slecht, maar het gaat erom dat je er niet te ver in gaat. Als de onafhankelijkheid het punt bereikt waarop het je relaties negatief beïnvloedt of je angstig maakt, dan is het waarschijnlijk te veel.

Traumatische ervaringen

Hyperzelfstandigheid komt volgens Ross en Forlenza vaak voort uit traumatische ervaringen, zoals het niet hebben van een stabiele relatie met je ouders als kind. "Als je als kind voor jezelf of je broers en zussen moest zorgen, was het misschien gunstig voor je om alles zelf uit te zoeken. Maar later in je leven kunnen die patronen die in je zijn ingesleten zich uiten in romantische relaties, vriendschappen en andere relaties," vertelde Lauren Auer, een klinisch psycholoog die gespecialiseerd is in trauma's, aan HuffPost.

Forlenza voegt hieraan toe dat het breken van je vertrouwen of het ervaren van verraad ook kan leiden tot hyperafhankelijkheid – vooral als je herhaaldelijk in de steek bent gelaten. Een gebrek aan vertrouwen zorgt er dus voor dat iemand zich niet meer comfortabel voelt om anderen om hulp te vragen. "Dit kan leiden tot een gestrest of opgebrand gevoel," zei Auer. Forlenza voegde eraan toe dat hyperafhankelijkheid iemand ook vatbaar kan maken voor zelfisolatie, wat weer leidt tot eenzaamheid.

Red flag

Daarnaast staat hyperonafhankelijkheid ook vaak romantische relaties in de weg. "In romantische relaties is het doel om een team te zijn met de andere persoon. Hyperafhankelijkheid maakt dat erg moeilijk, omdat je vaak denkt dat je alles alleen kunt en de ander niet nodig hebt", legt Ross uit. Tevens hebben mensen met hyperonafhankelijkheid een vermijdende hechtingsstijl, wat betekent dat ze niet geloven dat ze emotionele intimiteit nodig hebben. "Dit maakt het erg moeilijk om een vertrouwensvolle, kwetsbare relatie te hebben", zei ze.

Mocht je jezelf in bovenstaande signalen herkennen of ken je iemand die misschien iets te onafhankelijk is? Dan is het goed om hier iets aan te doen. Ten eerste is het belangrijk om na te gaan waar die hyperonafhankelijkheid bij jou vandaan komt. Komt het omdat je al van jongs af aan op je eigen benen moest staan? Vervolgens kun je nagaan op welke gebieden je soms best een beetje hulp kunt aannemen. Laat iemand je eens naar een plek brengen in plaats van met het OV te gaan of huur een keer een oppas voor de kinderen in. "Ga na bij wie in je leven je je veilig voelt en kijk hoe het voelt om je een beetje voor hen open te stellen", stelt Florenza.

Auer voegt hieraan toe dat de meerderheid van de mensen er voor openstaat om anderen te helpen en dat je niet bang hoeft te zijn om hun tot last te zijn. "Het voelt echt goed om te helpen! Zo bouw je een gezonde relatie op", zei Auer.

Bron: Huffpost | Beeld: Pexels