Dit zijn de sieradentrends van dit moment

Sieradenontwerper Sif Jakobs deelt de ins en outs.

De tot goudsmid opgeleide Sif Jakobs staat sinds 2009 aan het roer van haar gelijknamige sieradenmerk Sif Jakobs. Dus als iemand veel over jewellery weet, is zij het wel. Onlangs was Sif in Amsterdam en praatte ze ons bij over de sieradentrends van dit moment.

Grotere sieraden

Van chokers tot ieniemienie hoops en van enkelkettinkjes tot earcuffs, de afgelopen jaren passeerden veel sieradentrends de revue. De ene trend was erg tijdelijk (kan iemand zich de paperclip-oorbellen van Fendi uit 2020 nog herinneren?), terwijl sommige trends inmiddels permanent in ons sieradendoosje zijn opgenomen.

Met zoveel soorten sieraden op de markt, trends uit het verleden die opeens een comeback maken en designers die zichzelf blijven overtreffen, kan het moeilijk zijn om te voorspellen welke trend dit jaar een hit wordt. Al heeft sieradenontwerper Sif Jakobs wel een idee. “Ik denk dat grotere sieraden dit jaar een grote trend worden, al zullen die stukken niet te opvallend zijn”, vertelt ze. “Ik verwacht bijvoorbeeld grotere oorbellen, maar die zullen eenvoudig blijven, niet met superveel steentjes bijvoorbeeld.”

Zelf is Sif ook helemaal pro grotere sieraden. “Ik hou zelf erg van grote oorbellen en ik ben gek op chains. Hiermee zorg je er op een makkelijke manier voor dat je er chiquer uitziet.” Het label van Sif heeft dan ook veel grotere stukken in het assortiment. “We staan erg bekend om onze grotere ringen en statement sieraden. Ook al zijn ze best groot, we hebben er ook voor gezorgd dat het comfortabel is om ze te dragen.” Zo zijn bijvoorbeeld de wat grotere sieraden niet te zwaar, waardoor het prettig is om ze te dragen.

Sif Jakobs draagt de Capizzi X-Grande oorbellen en Roccanova ring. Sif Jakobs is in heel Nederland bij vele juweliers en Siebel verkrijgbaar.

Combineren

Ook blijft het combineren van sieraden dit jaar geliefd, iets waar Sif helemaal voor is. "Het is heel leuk om verschillende sieraden met elkaar te combineren. Natuurlijk moet het wel met elkaar matchen. Je moet verschillende sieraden bij elkaar zien en denken: ja, dit werkt!"

Wat wel en niet goed bij elkaar staat, hangt natuurlijk ook een beetje van je smaak af. Al raadt Sif aan om grote sieraden niet met andere grote stukken te combineren. “Grote oorbellen combineren met een grote ketting is te veel van het goede”, adviseert ze. “Maar een statement ketting staat prachtig met kleinere oorbellen. Of laat grotere oorbellen sprankelen en combineer het met een fijnere ketting.”

Sieraden mooi houden

Natuurlijk komen je sieraden alleen maar tot hun recht als ze er prachtig uitzien. Maar hoe houd je ze mooi wanneer je ze regelmatig draagt? Zelf doet Sif haar sieraden altijd af wanneer ze thuiskomt, waardoor ze binnenhuis niet kunnen beschadigen. Ook is het belangrijk dat je ze op de juiste manier reinigt. "Je kunt ze wassen met een beetje milde zeep", vertelt Sif. "Een ring kun je hiermee makkelijk weer laten sprankelen."

Wel raadt ze aan om altijd voorzichtig te zijn wanneer je jouw sieraden reinigt. "Wees met name voorzichtig bij sieraden met een gold plating, die kun je makkelijk beschadigen als je een sieraad te vaak reinigt. Zelf doe ik mijn ringen nog weleens af wanneer ik mijn handen was. Wees ook voorzichtig met sterke reinigingsproducten, want die kunnen je sieraden ook beschadigen."

De oorspronkelijk uit IJsland afkomstige Sif Jakobs riep in 2009 in Copenhagen haar sieradenmerk Sif Jakobs in het leven, nadat ze in Sweden opgeleid werd tot goudsmid. Haar sieraden zijn momenteel verkrijgbaar in veertig landen, and counting. Sif is van plan om dit jaar nog Amerika te veroveren met haar sieradenimperium. Onder anderen internationale sterren als Miley Cyrus, Katy Perry, Nicole Scherzinger, Shontelle en Pamela Anderson werden al met haar sieraden gespot. 

Beeld: Sif Jakobs