Raak jij meteen in paniek als je Microsoft Teams het even niet doet en je collega's niet weten wat je aan het doen bent? Dan heb je misschien wel last van Werk FOBO: ofwel, de angst om offline te zijn op werk.
Fear of being offline
Veel banen zijn tegenwoordig online. Tijdens de coronapandemie werkten we dan ook vanuit huis en lieten we onze collega's via online programma's weten wat we aan het doen waren. 'Even koffie pakken, ben zo terug', zeiden we dan in de groepsapp van werk. Echter, nu we weer grotendeels op kantoor mogen werken zou je denken dat zulke korte updates niet meer nodig zijn. Maar niets blijkt minder waar. Sterker nog, veel mensen laten alsnog continu weten waar ze mee bezig zijn. Doe jij dit ook nog steeds? Dan heb je wellicht FOBO: fear of being offline.
De term FOBO wordt vaak gebruikt om de angst te beschrijven die sommige mensen ervaren als ze geen toegang hebben tot het internet, maar het wordt ook in de werkwereld gebruikt nu. In de werkwereld gaat het om het verlangen om te bewijzen dat we bijna altijd productief zijn en om 'geldige' redenen te geven voor de momenten dat we dat niet zijn. Want stel je voor dat je collega's denken dat je niet aan het werk bent terwijl je alleen even je lunch aan het maken bent!
Gevaren van FOBO
Hoewel je collega's de hele tijd op de hoogte brengen van je dagelijkse schema en wanneer ze je kunnen bereiken nuttig kan zijn, eist FOBO ook zijn tol op ons welzijn op het werk. Carrièrecoach Emily Button-Lynham legt uit aan Stylist dat het fenomeen tijdens corona is ontstaan en nog steeds voortduurt. "Tijdens Covid vervaagden de grenzen tussen werk en privé echt en we raakten eraan gewend om op alle uren beschikbaar te zijn, dus toen we terugkeerden naar kantoor verwachtten onze werkgevers hetzelfde werkniveau", vertelt ze.
Echter, Button-Lynham benadrukt dat FOBO eigenlijk een gebrek aan vertrouwen is en dat het niet bepaald een gezonde trend is. "Zolang we ons werk doen en ons daarvoor inspannen, is er geen reden om onze werkgevers op de hoogte te houden van alles wat we doen," zegt ze. "Als werkgevers dat niveau van updates verwachten, dan vraag ik me af wat de cultuur is en of ze mensen echt op de eerste plaats zetten."
Communiceren
Denk je dat je FOBO hebt? Dat is het goed om eventueel met je werkgever in gesprek te gaan. Spreek bijvoorbeeld af dat je eens per dag een berichtje stuurt om te vertellen wat je gedaan hebt. "Door je meer te richten op de output en de waarde van het werk dat je doet en tegelijkertijd de communicatiekloven te verkleinen, zouden jullie je allebei gelukkiger moeten voelen over wat je doet en wanneer," zegt Button-Lynham.
Als de druk wordt veroorzaakt door je eigen onzekerheden, dan is het volgens Button-Lynham de moeite waard om te onderzoeken waar dit vandaan komt. "Heb je altijd al het gevoel gehad dat je online en volledig bereikbaar moet zijn? Zo niet, wanneer is het begonnen?", vraagt ze. "Oefen het nemen van (schuldvrije) pauzes en het wegstappen van het werk gedurende de dag en overweeg om betere grenzen te stellen rond contact buiten werktijd."
Uiteindelijk gaat het erom dat jij en je baas elkaar vertrouwen en dat je je comfortabel genoeg voelt om je werk op je eigen houtje te doen, zonder dat je aan jezelf begint te twijfelen. En ook hier geldt weer: communicatie is key!
Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock
- Bussiness woman working at her desk